Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Март 2019
Био - трудно, по-трудно, невъзможно
Българските нормативни документи ще откажат биоземеделците да отглеждат чиста храна

Био - трудно, по-трудно, невъзможно

print

e-mail facebook

Ситуацията с биопроизводството в България става все по-лоша и безперспективна. Една от причините е затегнатите мерки в еврорегламентите на европейско ниво. Които обаче на наша почва са прочетени и приложени крайно, като вменяват презумпция за виновност на земеделците, които са се посветили на производството на чиста храни. Дълго бяха тормозени преработвателите в сферата на храните, на които им се вменяваха несъществуващи вини и изисквания. Дотогава, докато всички малки изчезнаха, малките ферми фалираха и ние не започнахме да внасяме стерилно мляко от ЕС. В което с микроскоп да търсиш микроби, няма как да откриеш, просто защото то в някои от случаите нямаше животински произход. Сега с наредбата, която касае биоземеделието, се запява старата песен на нов глас.
Отнемат се сертификати за щяло и нещяло, без значение дали ти като биопроизводител използваш нарочно пестициди, или някой „добронамерен” колега е минал и ти е ръснал отрова върху растенията.

Тази страст към „биосправедливост” важи само за българските земеделци в нашите разпоредби. Отнемане на сертификати, глоби и наказания не се налагат на вносни „биохрани” пълни с пестициди, например.

Това са част от темите, които бяха обсъдени на форум, посветен на проблемите в биоземеделието по време на АГРА 2019. Две от най-ярките изказвания бяха на Албена Симеонова, председател на Българска асоциация Биопродукти, и доц. Анна Карова от Аграрния университет в Пловдив, която представи гледната точка и на контролиращите лица по отношение на Наредба 5 за биоземеделие.

Албена Симеонова, председател на БАБ:

В ЕС биопроизводителите се увеличават, в България - намаляват

„Българска асоциация Биопродукти е създадена преди 9 години. Тогава бяхме 25, сега сме повече от 500. Тенденцията през годините вървеше нагоре, да се увеличаваме. Имаше устойчив растеж. В последните три години обаче вече сме петстотин души по-малко. И това е ужасно на фона на това, което се случва в Германия, Унгария и силните икономики на ЕС, където биопроизводителите се увеличават непрекъснато.

Санкции

МЗХГ промени политиката си по отношение на биопроизводството и въведе все по-засилващи се рестриктивни мерки, като последната е Наредба 5. Според нея се въвеждат изисквания и санкции, които напълно не съответстват на европейските норми и практики и които са непосилно бреме за преминаване към биопроизводство. Особено с изискването да се вземат проби от всички парцели за чистота. Този подход не се практикува в нито една страна на ЕС. Според тази наредба се предвижда да се отнема сертификатът за биологично производство за цялото стопанство – нещо, което не се изисква и не се практикува никъде в Общността.

Така излиза, че ако аз произвеждам няколко сорта грозде и някой недобросъвестно ми напръска единия от тях, ще ми вземат сертификата за цялото стопанство.

Не искам да мисля за колегите, които се занимават с билки или отглеждат няколко продукта.

 

Автор: Светлана Петкова
Целия материал четете в брой Март 2019



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg