Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Юни 2016
Пшениците на Косад Семанс дават сигурност в трудни години
На открит ден в Добруджа бяха представени предимствата на френската селекция

Пшениците на Косад Семанс дават сигурност в трудни години

print

e-mail facebook

 

Ден на пшеницата организира Косад Семанс край добричкото село Росеново. За поредна година на обработваемите площи на фирма БИО ООД, с домакин Живко Василев, компанията извежда демонстрационен опит. В парцела са заложени 7 сорта, 3 от които нови и които се очаква да дадат нови решения на производителите на пшеницата.

„Това е критична година, от 30 години не е имало такава. Имахме много неблагоприятни условия, но за щастие условията се подобриха и вече има надежди за добри добиви”, изтъкна пред стопаните Атанас Йовчев, мениджър за Източна България на Косад Семанс.

Сортове пшеница

Познатата пшеница Сориал скоро ще бъде заменена от Софи. Косад Семанс инвестира в наука и генетични разработки, селекцията да е адекватна като устойчивости на болести. Софи, поставен в трудни условия, благодарение на своя фитосанитарен профил, носи по-високия добивен потенциал.

Ранният сорт Софру е най-продаваната пшеница на Косад в цялата страна, с много висок потенциал за добив.

Сред новите предложения е сортът Флавор – също високодобивен, толерантен на икономически важните болести и устойчив на полягане. Флавор е осилест сорт. Малко по-късен продукт е Сотис, който също се отличава с отличен фитосанитарен профил и невероятен потенциал за добив. През миналата стопанска година от него са получени най-високи резултати в сравнение с останалите над 60 сорта пшеница от всички компании, представени в България и съответно на полето на Живко Василев – над 900 кг/дка.

„Восъчният налеп е една от отличителните черти на селекцията на Косад. Това дава една допълнителна защита, спокойствие и сигурност”, подчерта Атанас Йовчев.

В премиум сегмента е сортът Изалко, с отлични хлебопекарни качества, толерантен на ръжда и фузариум, подходящ за производство на брашно.

Специален гост на полето край с. Росеново беше Янко Константинов, мениджър отдел Развитие за Източна Европа, който даде ценни съвети за отглеждане на сортовете, направи и сравнителен анализ на добивите. Специалистът разкри, че Изалко е предпочитан от румънските фермери. Миналата година в района на Калъраш, при липса на валежи 2 месеца през пролетта е дал 11 тона от хектар.
Флавор е друг многообещаващ сорт с много добри резултати от изпитване на опитни парцели. Показва добра толерантност на болести и затова се нуждае от по-малко третиране с фунгициди, което го прави икономически изгоден. Софи също е с много добра толерантност на болести, може да се отглежда при трудни условия, както и Состен, който е моят любим сорт, призна Янко Константинов.

 

 

Целия материал четете в брой Юни 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg