Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 16 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Мениджър Брой: Април 2011
Успешният мениджър е този, който е успял да изгради и мотивира екип от най-добрите специалисти
Пламен Господинов – управител на „Дюпон България” ЕООД и бизнес мениджър за Централна и Източна Европа на „Дюпон Титаниеви технологии”

Успешният мениджър е този, който е успял да изгради и мотивира екип от най-добрите специалисти

Пламен Господинов

print

e-mail facebook

Пламен Господинов е завършил езиковата гимназия в Ловеч. Образованието си продължава в УНСС, специалност „Международни икономически отношения”. Сертифициран водолаз и бивш състезател по подводно ориентиране. Първото нещо, което казва е, че работи за компания с над 200-годишна история. В „Дюпон е вече 5 години. В началото на кариерата си оглавява търговското представителство на компанията в България, а след като тя стъпва директно на нашия пазар, става неин ръководител. Паралелно с това ръководи един от 13-те бизнеса на „Дюпон – за „Титаниеви технологии за Централна и Източна Европа. 

Кариерата на Пламен Господинов стартира от компания, която е един от най-големите в света дистрибутори на индустриални химикали. В нея той отговарял за връзките с „Дюпон”. По-късно му отправят конкретно предложение да оглави бизнеса на „Дюпон” в България. Спомня си как през 2006 г., когато започва работа, заварва един човек в офиса в стар софийски апартамент. Първото, което прави, е да събере всичко под един покрив – търговското представителство и дъщерните фирми на „Дюпон”. Днес целите на Пламен Господинов са насочени към по-далечна перспектива. Млад, амбициозен, целеустремен и с нови идеи – така го определят редица хора от бизнеса, в който работи. И не е чудно, защото новите продукти на компанията бързо навлизат на пазара.  

Талантливи и добре образовани кадри в основата на екипа

Да работиш с толкова много хора не е лека работа. Но онова, което ги обединява, е високият им професионализъм. Да открива талантливи и добре образовани кадри е първото, върху което един ръководител трябва да наблегне. Веднъж изградил добър екип, работата става лесна, смята Пламен Господинов. По думиту му, „Дюпон” залага изключително много на обучението на своя персонал. Мениджърът твърди, че много е важно всеки да повярва във визията на компанията за нейното развитие, което е от огромно значение в дългосрочен личен и професионален план.

Според Пламен Господинов, екипът е важен, защото зад избора на решенията стои позицията на много хора. Бизнес стратегията трябва да е добре разбираема за всички в организацията. Лесно е да се каже, но не е лесно да се направи. Успешен мениджър е този, който е успял да привлече, изгради и мотивира екип от най-добрите специалисти. Не се бои, че може да сгреши, но и има смелостта да си признае грешките. Успешният мениджър е и добър съпруг и баща. 

Екипът в България – специалисти с висока мотивация и висока ценностна система

Тук, в България, сме събрали най-добрите специалисти в своята област. Дейността се развива успешно, затова компанията продължава да инвестира в нови хора, в тяхното обучение, в разширяването на офисните пространства, в създаването на партньорства с местни фирми, с което да се улесни достъпа до високоиновативните продукти и решения на „Дюпон” до българския производител.

Отговорността на ръководителя е да създаде работна среда, която да мотивира хората да постигнат най-добрите резултати, като същевременно те се чувстват удовлетворени от това, което вършат. Ръководителят трябва да се увери, че организацията има печеливша стратегия и че всеки от екипа е убеден, че създава нещо добро днес и за бъдещето.

Трябва да се уверим, че всеки от екипа чувства себе си като част от стратегията и може да допринесе за постигане на целите. Трябва да създадем силна екипна среда, където всеки разчита и получава подкрепа от другите. Когато резултатите са налице, мотивацията може да се повиши, ако хората са поощрени и наградени за техните постижения. И не на последно място – постоянно общуване.

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Април 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg