Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Събота, 26 Май 2018

Май 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Август 2011
Пауловния – не просто растение, а предизвикателство за бизнес
Лаборатория в Нови Искър размножава дървото-чудо по метода ин витро

Пауловния – не просто растение, а предизвикателство за бизнес

Илиана Колева

print

e-mail facebook

В Нови Искър Венета Ганчева и Илиана Колева размножават дървото Пауловния по метода ин витро в своята лаборатория. Двете са агрономи и съдружници заедно с Карол Павлак, поляк, който притежава 50% от фирмата. Той работи в България от 1988 г. Лабораторията е оборудвана от него. Основната дейност на фирмата е ин витро размножаване на декоративни видове растения – гербери, бенжамин, фикус, хоста, магнолия и други.

- Г-жо Колева, как се захванахте с размножаването и на Пауловния?

- От няколко години работим с Пауловния, като се стараем да направим дървото по-популярно, защото, според нас, то има огромно бъдеще в България заради качествата си. Това е растение, което се развива изключително бързо, особено в по-топлите региони на страната. В Софийско дървото за 8 години като растеж постига това, което един бор прави за 20. А за топлите региони – Петричко, Сандански, Кърджали, този резултат Пауловния постига за 5, максимум за 6 години. В по-топлите райони вирее по-лесно, защото има по-дълъг вегетационен период.

Размножаването на дървото започнахме с проф. Недялка Загорска. Тя създаде базовия материал, технологията и т.н. Началото беше свързано с един проект за Министерство на икономиката, който не финализирахме, тъй като оттам се интересуваха само от промишлената страна на въпроса. Но ние не се отказахме и през 2007 г. започнахме в лабораторията по-сериозно ин витро производство на Пауловния. След това, от чисто любопитство решихме да засаждаме растенията навън, за да видим как ще се държат. Защото много пъти в литературата пише едно, а в действителност се оказва съвсем друго. Постепенно започнаха да ни търсят клиенти. Вече сме изпращали Пауловния за засаждане във Варненско и други региона на страната.

- Какви точно видове Пауловния предлагате?

- Имаме различни сортове. Те са различни вариетети на Пауловния, различни хибриди от различни видове. Това означават тези цифри върху бурканчетата. Всяка една от тях отбелязва различен вариетет. Размножаваме 6 различни вариетети. Сред тях е Пауловния Елонгата – най-бързорастящото дърво. Имаме и Томентоза, което е декоративно и цъфти много красиво.

- Какъв е интересът до момента от страна на клиентите?

- Засега още опипват почвата, така да се каже. Гледат, разпитват, отговорила съм на хиляди писма в интернет, по телефона, стотици разговори съм провела и аз, и колежката. Засега хората още не вярват в това, което чуват. Идват, говорим, говорим, и накрая казват – може ли да взема пет, за да видя как се развиват. Ние много растения сме раздали на наши клиенти, които се занимават с друга дейност. Дарихме тази година 100 дръвчета и на Софийска община. Варненска фирма миналата година си купи около 300 дръвчета. През 2007 г. испанска компания прояви интерес и направи голямо насаждение в Димово, Варненско, но растенията си внесоха от Испания, от нас взеха около 1200–1300 бройки за подсаждане. Най-голямото ни постижение е поръчка на 15 хиляди дръвчета за Македония. Оказа се, че там има държавна политика за залесяване, от която се възползваха и нашите клиенти.

Видео по темата...

 

Автор: Валери СтаневПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Мария Иванова: Пчеларството събужда живота в мен
При катастрофата в Чернобил се излюпиха поколения пчели без крила. Оцеляха.

Сеитбата - по-приятна с Косад Семанс
Colonia CS - не просто хибрид, а обещание за успех

Ливадите изядоха „биото”
Хората, които посветиха живота си на живите храни, останаха без субсидии!

Петко Петков: Белият бизнес вече доминира
Можем да участваме в засищането на китайския пазар

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg