Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Сряда, 02 Септември 2015

Август 2015

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Август 2011
Пауловния – не просто растение, а предизвикателство за бизнес
Лаборатория в Нови Искър размножава дървото-чудо по метода ин витро

Пауловния – не просто растение, а предизвикателство за бизнес

Илиана Колева

print

e-mail facebook

В Нови Искър Венета Ганчева и Илиана Колева размножават дървото Пауловния по метода ин витро в своята лаборатория. Двете са агрономи и съдружници заедно с Карол Павлак, поляк, който притежава 50% от фирмата. Той работи в България от 1988 г. Лабораторията е оборудвана от него. Основната дейност на фирмата е ин витро размножаване на декоративни видове растения – гербери, бенжамин, фикус, хоста, магнолия и други.

- Г-жо Колева, как се захванахте с размножаването и на Пауловния?

- От няколко години работим с Пауловния, като се стараем да направим дървото по-популярно, защото, според нас, то има огромно бъдеще в България заради качествата си. Това е растение, което се развива изключително бързо, особено в по-топлите региони на страната. В Софийско дървото за 8 години като растеж постига това, което един бор прави за 20. А за топлите региони – Петричко, Сандански, Кърджали, този резултат Пауловния постига за 5, максимум за 6 години. В по-топлите райони вирее по-лесно, защото има по-дълъг вегетационен период.

Размножаването на дървото започнахме с проф. Недялка Загорска. Тя създаде базовия материал, технологията и т.н. Началото беше свързано с един проект за Министерство на икономиката, който не финализирахме, тъй като оттам се интересуваха само от промишлената страна на въпроса. Но ние не се отказахме и през 2007 г. започнахме в лабораторията по-сериозно ин витро производство на Пауловния. След това, от чисто любопитство решихме да засаждаме растенията навън, за да видим как ще се държат. Защото много пъти в литературата пише едно, а в действителност се оказва съвсем друго. Постепенно започнаха да ни търсят клиенти. Вече сме изпращали Пауловния за засаждане във Варненско и други региона на страната.

- Какви точно видове Пауловния предлагате?

- Имаме различни сортове. Те са различни вариетети на Пауловния, различни хибриди от различни видове. Това означават тези цифри върху бурканчетата. Всяка една от тях отбелязва различен вариетет. Размножаваме 6 различни вариетети. Сред тях е Пауловния Елонгата – най-бързорастящото дърво. Имаме и Томентоза, което е декоративно и цъфти много красиво.

- Какъв е интересът до момента от страна на клиентите?

- Засега още опипват почвата, така да се каже. Гледат, разпитват, отговорила съм на хиляди писма в интернет, по телефона, стотици разговори съм провела и аз, и колежката. Засега хората още не вярват в това, което чуват. Идват, говорим, говорим, и накрая казват – може ли да взема пет, за да видя как се развиват. Ние много растения сме раздали на наши клиенти, които се занимават с друга дейност. Дарихме тази година 100 дръвчета и на Софийска община. Варненска фирма миналата година си купи около 300 дръвчета. През 2007 г. испанска компания прояви интерес и направи голямо насаждение в Димово, Варненско, но растенията си внесоха от Испания, от нас взеха около 1200–1300 бройки за подсаждане. Най-голямото ни постижение е поръчка на 15 хиляди дръвчета за Македония. Оказа се, че там има държавна политика за залесяване, от която се възползваха и нашите клиенти.

Видео по темата...

 

Автор: Валери СтаневПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Печалбата е от производство в полза и на природата
Румен Цалов, земеделски производител, с. Камено поле, област Враца

С WWF и проекта „За Балкана и хората“ - възможният взаимен благодат на икономически дейности и природа
Добри земеделски практики за прилагане плащания за екосистемни услуги в Природните паркове „Българка“ и „Врачански Балкан“

Тайтън Машинъри представи за първи път в България златния медалист Case IH Magnum CVX Rоwtrac
Полеви експеримент доказа щадящото въздействие на трактора върху почвата

Кметът пчелар или на какво ни учат пчелите
Не си струва да говориш за хармония без да даваш пример

 

София 1330, бул. "Възкресение" №1
Тел: 00359 2 920 20 64;
00359 2 920 20 63
Факс: 00359 2 822 13 17
e-mail: office@agrocompass.bg