Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Август 2011
Сагата „Макерман” – финални метри до хепи енд!
Надя Попова: Защо трябва да получаваме субсидиите си чрез съда?

Сагата „Макерман” – финални метри до хепи енд!

Надя Попова - управител на дружество „Макерман”

print

e-mail facebook

В два последователни броя на списание „АгроКомпас” ви разказахме за дружество „Макерман”, санкционирано със 70 777 лв. заради попадане в „недопустим слой”, което е 100% от субсидията по СЕПП на фирмата за 2009 г. ДФЗ удържа парите от субсидията за 2010 г. При първата ни среща управителката Надя Попова изрази пред екипа ни категоричната си позиция, че е санкционирана неправомерно и ще търси правата си по съдебен път. И го направи.

Позволяваме си за пореден път да фокусираме вниманието ви към този казус по две причини: първо – това съвсем не е частен случай, защото бяха глобени десетки земеделски производители, и второ – имаме новина! Противно на мнението за пословичната мудност на съдебната ни система и влачещите се с години дела, Върховният административен съд (ВАС) много бързо излезе с определение по случая и може да се каже, че сагата „Макерман” е на финалната права!

- Г-жо Попова, заканихте се, че ще се борите докрай и оспорихте санкцията...

- Оспорихме я, разбира се! Първото определение го издаде Софийският градски съд. То беше следствие на наша жалба, която трябваше да се подаде в тридневен срок, който въобще не беше споменат във връчените ни актове. Определението на съда отменя акта на ДФЗ поради ред причини, като оборва изцяло тяхното становище, че по този начин се решават много важни въпроси за държавата България като пакет от субсидии от ЕС. Като цяло, това беше определението. ДФЗ го обжалва пред Върховен административен съд (ВАС), който пък отмени определението на Софийски градски съд, но не поради това, че определението е неправилно. Според ВАС, такова по вид писание, което са изготвили от ДФЗ, не може да се нарече акт, върху основата на който да се направи въпросното санкциониране. Т.е. в този акт има липса на разпореждане. И при това положение самата жалба, която ние сме подали към ДФЗ, вече има суспензивен ефект, т.е. този акт не е в сила от момента, в който сме подали жалбата си към ДФЗ срещу акта. Определението от Върховен административен съд, което е без право на обжалване и за което сме изключително благодарни, е, че това е недопустим съдебен акт и върху него не могат да бъдат удържани каквито и да било суми.

- Случаят документално като че ли приключи и то във Ваша полза. Какво следва оттук нататък?

- Подали сме уведомление към ДФЗ с издаденото определение, което те трябва да са получили от ВАС и би трябвало да се съобразят с решението на това съдилище и да изплатят незабавно сумата, защото тя е оторизирана много преди санкцията да бъде удържана. Т.е. от месец май тази година тече законна лихва върху тези повече от 70 хил. лв. Оттук нататък чакаме реакция от ДФЗ. В нашето писмо им напомняме, че при неизплащане на сумата носят лична наказателна отговорност, съгласно член 296 от НК на Република България. За съжаление, ако ДФЗ реши да не ни изплати сумата, отново ще трябва да се обърнем към съдилищата.

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Август 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg