Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Мениджър Брой: Май 2012
Бизнесът не е хазарт
Използвам възможностите, за да побеждавам

Бизнесът не е хазарт

print

e-mail facebook

Георги Недев е един от сериозните и стабилни агробизнесмени в Стара Загора. Като типичен представител на зодия Телец е стъпил здраво на земята. Спокоен и дипломатичен, но... внимавайте – не злоупотребявайте с търпението на Телеца.

Всеки успех има история

Георги Недев завършва Тракийския университет като на шега, която по-късно ще се окаже решаваща за професионалното му развитие в агросектора. И до днес говори с особено чувство за една неосъществена своя мечта – спорта. Малка контузия го изкарва от голямата игра. Но спортсменския дух го преследва винаги и във всичко.

В онези времена на демократичните промени на земеделието се гледа като на унизителна професия. Дори с лека подигравка, като клеймо, константа за безперспективност. Точно в този бранш се хвърля Георги Недев. Председател на земеделска кооперация, след това член на ликвидационен съвет. Години наред лутане в бранша, но и подготовка за едно друго начало. „Започнах да се занимавам с изкупуване на селскостопанска продукция и регистрирах собствена фирма, чиято абревиатура представлява първите три букви на двете ми имена – ГеоНед. По-късно разширих дейността ù с дистрибуция на препарати за растителна защита, семена за посев и горива”, разказва Георги Недев, който освен всичко това обработва 25 000 декара земя и оказва безценна специализирана помощ в цялостното обслужване на дейността на земеделските производители в областта.

Георги Недев е най-големият производител и доставчик на пивоварен ечемик в страната. Изградил е база за съхранение на зърно и добра логистична мрежа за търговия на селскостопанска продукция. Инвестира в квалитетна земеделска техника и влага не малък ресурс в подобряване условията на труд на служителите си. Спокойно можем да го наречем „успял”, но с вродената си скромност казва: „Просто се справям”. Но на какво се дължи това.

Упоритост и амбиция

Това са двете най-важни неща, които тласкат бизнесмена в правилната посока. Необходима е последователност, защото бизнесът не е хазарт и освен собственото препитание зад гърба ти стоят още съдби, хора, с които работиш, техните семейства.

Да управляваш фирма не е лесна работа. В очите на околните управителят или мениджърът означава да раздава заповеди и да получава много пари. Печелившото земеделие е въпрос на правилен мениджмънт по отношение на технологии и рентабилни инвестиции в производството. За това се иска нюх и умение. А себестойността на продукцията се определя накрая. Тя зависи от много субективни и обективни фактори – природа, пазар и др. И ако в миналото имаше хора, които гледаха на земеделието като средство за бързо забогатяване, то днес агропроизводителите осъзнато инвестират не само в първокласна техника, семена, препарати за растителна защита и торове, но и в знания.

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Май 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg