Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Ноември 2012
Фермери изнасят за клане скъпи разплодни овце
Непосилният като цена фураж спъва развитието на месодайното животновъдство, липсата на пазар също е пречка, алармират производителите

Фермери изнасят за клане скъпи разплодни овце

print

e-mail facebook

Месодайното овцевъдство в България има бъдеще, но трябва да се мисли за специални стимули и по-значима държавна помощ – до този извод стигнаха фермери и учени по време на Първото специализирано изложение на месодайната порода овце Ил дьо Франс. То се проведе на 29 септември в Земеделския институт в Стара Загора.

Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България е създадена през 2005 г., но породата е позната у нас от 1968 г. и именно тук, в Земеделския институт, е настанена и аклиматизирана, обяви пред участниците в изложението председателят на асоциацията Евгения Ачкаканова-Димитрова. „В момента в развъдното обединение членуват 21 фермери, които работят с породата Ил дьо Франс. Около 3 500 са чистопородните животни, но за съжаление, голяма част от скъпите разплодни животни бяха изнесени за клане, а останалите са кръстоски, които работят с кочове Ил дьо Франс. Общо от породата има 5 200 животни у нас”, уточни г-жа Ачкаканова.

Тежката процедура по износа и скъпите ветеринарни сертификати повишават силно цената на чистопородните овце, те стават неизгодни за купувача, затова съдбата им най-често е експорт към Турция за клане. Фермерите, които не разполагат със собствено производство на фураж, изпитват изключителни затруднения, признаха много от тях по време на изложението. Засега изкупната цена на агнетата се е запазила – около 5–5,50 лв./кг живо тегло. „Въпрос на традиция е у нас да се яде агнешко около пролетните празници, във Франция, например, се слага и на коледната трапеза, затова в момента търсенето е малко”, поясни председателят на развъдното обединение.

Тя информира представителите на медиите, че родната асоциация всяка година участва на изложение в Париж по покана на Френската асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс като гост или като член на комисиите по оценка на техните животни. На изложението в Стара Загора участваха председателят на френската асоциация Жан-Пиер Жослен и Жерар Матри, с чиято активна помощ е създадена българската асоциация. Във връзка с членството ни в ЕС, Министерството на земеделието и храните нотифицира нова държавна помощ за подпомагане на развъдните организации през периода 2009–2013 г. с увеличен финансов ресурс, който от своя страна води до по-голям брой на контролираните животни, обяви представителят на МЗХ Румен Андреев. Същевременно от 2011 г. се предоставя държавна помощ на редица развъдни организации за участие в изложения, благодарение на което се провежда и това мероприятие, допълни той.

 

Автор: Нина Йовкова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg