Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Май 2013
Кулинарни виртуози представиха модерната испанска кухня в София
Третото издание на специализирания форум „Концепции” с акцент върху сладкишите през 2013 г.

Кулинарни виртуози представиха модерната испанска кухня в София

print

e-mail facebook

Като че ли популярният израз „кулинарно изкуство” отдавна е преминал в графа „клишета” и по инерция го свързваме единствено с рутинното готвене, без да отдаваме особено внимание на артистичните детайли, които биха могли да съпътстват едно блюдо. И как иначе – в днешното забързано време да вземеш да преценяваш композиционно-цветовото съчетание на намиращото се в чинията ти, граничи с лудост. Не че няма да ни впечатли оригиналната форма на един десерт, примерно, или неговата декорация. Но не е лесно за нас – прозаичните консуматори, да си обясним защо един сладкар може да пожертва сума време и усилия, за да конструира с компютърна програма фигура от шоколад, висока 1,30 м, която след това тържествено да бъде разбита на сватбена церемония. Или пък – кому е нужно да измислиш сладкиш, имитиращ суши, като замениш водораслите с бишкоти със зелен чай, а пълнежа – с мляко с ориз и мандаринов желатин!!! Отговори на всички тези въпроси и много повече научиха присъствалите на третото издание на кулинарния форум „Концепции”, който се проведе в края на месец март в София.

Събитието беше организирано от Евро-Ток България (Европейската кулинарна асоциация) и включваше една незабравима среща със световноизвестни Шеф готвачи, които представиха пред публика модерната испанска кухня. Специализираният форум има за цел да създаде условия за обмяна на опит и умения между кулинарите от Европа. Това е и прекрасна възможност за младите български кулинари да ползват огромния опит на европейските си колеги. Един от тях е Шеф сладкар Рубен Алварес, който трупа професионален опит в най-престижните ресторанти на Рамон Морато, а след тригодишна специализация в ресторант „Мас д’Осор”, открива вълнуващия свят на шоколада. В момента участва в разработването на продукти и рецепти за професионалния пазар, както и в провеждането на курсове в страната и чужбина. Професионалист с неспокоен творчески дух, Рубен Алварес въвежда в работата си свой собствен неподражаем стил. Преди демонстрацията на сладкарските си умения испанският сладкар направи любопитна презентация на свои бутикови десерти, при които смело експериментира както с дизайна, така и с вкусовете: сладкиши с бишкоти, кремове с различни гарнитури, торти, шоколадови бонбони с украса от какао-албинос, десерти с карамелизирани плодове, бонбони – ръчно изрисувани с оцветено какаово масло, и други авторски десерти, подчинени на перфектното съчетание от изтънчен вкус и фина естетика. С особена гордост испанският виртуоз представи и колекцията си от бонбони „Сваровски”, с форма на кристали и с 4 различни цвята и вкуса. Но голямата кулинарна любов на Рубен Алварес си остава шоколадът, към който испанецът има специално артистично отношение. Плод на това „общуване” са поредица шоколадови скулптури, които Шеф сладкарят показва на свои изложби и които са красноречиво нагледно обяснение защо кулинарията може да бъде наречена изкуство. Идеи за шоколадовото творчество му дава и традицията в Каталуния – за големия християнски празник Великден, хората си разменят шоколадови яйца. Затова Рубен Алварес прави серия от 120 яйца от черен шоколад, но отвън с бяла глазура и дори с печат, за да наподобяват максимално истинските. По време на представянето си в София испанският сладкар демонстрира на живо приготвянето на оригинален десерт с крем от бял шоколад, върху който се нареждат парченца ябълка, малини, диви ягоди, кълнове от рукола, настърган лимон и топка сорбе от цвекло. „Това, което показваме, е концепция 2013. Тенденцията е насочена към по-леки и по-малко сладки десерти. На първо място при един сладкиш все пак е видът, но наравно с него трябва да бъде и вкусът, защото колкото и хубаво да изглежда в чинията, ако не е вкусен, няма как да се хареса от клиента.” Рубен Алварес беше за първи път в България и тепърва ще се запознава с нашата кухня. Все пак беше чувал за българското кисело мляко. Пред „АгроКомпас” сподели, че посещавайки дадена страна, за да презентира произведенията си, винаги се връща зареден с повече вдъхновение и идеи за бъдещата си работа. В Испания младият Шеф сладкар има своя кулинарна школа. На възпитаниците си казва: „Ако тази работа не ти харесва, по-добре не я работи. Няма лесна професия и когато правиш нещо без желание, ти е още по-тежко. И си нещастен. А когато на човек му харесва да готви, той трябва да продължи напред, много да пътува, за да може да събере повече информация, която да му е полезна.”

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Май 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg