Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Сряда, 02 Септември 2015

Август 2015

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Септември 2013
Почвените анализи, които ще ви помогнат да торите оптимално и да извличате максималното от почвата
Модерна лаборатория в София увеличи капацитета и производителността си

Почвените анализи, които ще ви помогнат да торите оптимално и да извличате максималното от почвата

print

e-mail facebook

Почвените анализи станаха популярни напоследък, но малцина знаят всъщност какво могат да ни дадат резултатите от тях. Екипът на „АгроКомпас” посети лабораторията на НИК Агро Сървис в София, която е компания, специализирана в анализирането на почвения състав и консултирането на фермерите как да подхранват почвата за постигане на оптимални резултати, за да разбере как се извършват модерни почвени анализи у нас и какво могат да предоставят лабораториите у нас на българските фермери.  Лабораторията, която екипът ни посети, се отличава с автоматизираност на процесите и систематизираност на операциите – все неща, които гарантират на българските фермери бърз и използваем резултат от анализа на почвени проби.

 „Новото при нас е, че благодарение на големите инвестиции в оборудване ние постигнахме увеличаване на капацитета и производителността на лабораторията – така предлагаме на клиентите си по-бързо предоставяне на услугата без това да дава негативно отражение на резултатите от анализа”, заяви Костадин Костадинов, управител на компанията.

Преди да извърши тези инвестиции в лабораторията на НИК Агро Сървис са се анализирали между 50 и 100 проби дневно. В момента този капацитет е увеличен на 200 проби дневно, като може да достигне и до 500. Новата апаратура дава на компанията възможността да предлага на клиентите си широк спектър от услуги – ако преди тук се е извършвал анализ на азот, фосфор, калий, почвена реакция, сега в лабораторията се изследват абсолютно всички елементи, като се правят всички видове анализи на почвата и на растителната тъкан. Това включва физични и химични свойства, от които се определя механичният състав, съдържанието на активните и общи карбонати, съдържание на хумус в почвата, оттам съдържание на всички усвоими форми на хранителните вещества азот, фосфор, калий, калций, магнезий, натрий, сяра, желязо, мед, цинк, манган, бор, никел, кобалт и други химични елементи, които оказват влияние на растежа на различните култури, отглеждани у нас.

При извършването на анализите в лабораторията се използват много видове апарати, които участват в различните етапи на изследването на една почвена проба – от подготовката на пробите, до получаване на резултата от анализа. При подготовката на пробите се използват специализирани машини и инсталации за смилане, пресяване и делене на проби, а самият анализ се извършва чрез специализирани апарати, които да получават екстракционни разтвори за извличане на хранителните вещества – нещо, което в много лаборатории се прави ръчно и отнема много време.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Септември 2013ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Печалбата е от производство в полза и на природата
Румен Цалов, земеделски производител, с. Камено поле, област Враца

С WWF и проекта „За Балкана и хората“ - възможният взаимен благодат на икономически дейности и природа
Добри земеделски практики за прилагане плащания за екосистемни услуги в Природните паркове „Българка“ и „Врачански Балкан“

Тайтън Машинъри представи за първи път в България златния медалист Case IH Magnum CVX Rоwtrac
Полеви експеримент доказа щадящото въздействие на трактора върху почвата

Кметът пчелар или на какво ни учат пчелите
Не си струва да говориш за хармония без да даваш пример

 

София 1330, бул. "Възкресение" №1
Тел: 00359 2 920 20 64;
00359 2 920 20 63
Факс: 00359 2 822 13 17
e-mail: office@agrocompass.bg