Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Петък, 27 Март 2015

Март 2015

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Септември 2013
Почвените анализи, които ще ви помогнат да торите оптимално и да извличате максималното от почвата
Модерна лаборатория в София увеличи капацитета и производителността си

Почвените анализи, които ще ви помогнат да торите оптимално и да извличате максималното от почвата

print

e-mail facebook

Почвените анализи станаха популярни напоследък, но малцина знаят всъщност какво могат да ни дадат резултатите от тях. Екипът на „АгроКомпас” посети лабораторията на НИК Агро Сървис в София, която е компания, специализирана в анализирането на почвения състав и консултирането на фермерите как да подхранват почвата за постигане на оптимални резултати, за да разбере как се извършват модерни почвени анализи у нас и какво могат да предоставят лабораториите у нас на българските фермери.  Лабораторията, която екипът ни посети, се отличава с автоматизираност на процесите и систематизираност на операциите – все неща, които гарантират на българските фермери бърз и използваем резултат от анализа на почвени проби.

 „Новото при нас е, че благодарение на големите инвестиции в оборудване ние постигнахме увеличаване на капацитета и производителността на лабораторията – така предлагаме на клиентите си по-бързо предоставяне на услугата без това да дава негативно отражение на резултатите от анализа”, заяви Костадин Костадинов, управител на компанията.

Преди да извърши тези инвестиции в лабораторията на НИК Агро Сървис са се анализирали между 50 и 100 проби дневно. В момента този капацитет е увеличен на 200 проби дневно, като може да достигне и до 500. Новата апаратура дава на компанията възможността да предлага на клиентите си широк спектър от услуги – ако преди тук се е извършвал анализ на азот, фосфор, калий, почвена реакция, сега в лабораторията се изследват абсолютно всички елементи, като се правят всички видове анализи на почвата и на растителната тъкан. Това включва физични и химични свойства, от които се определя механичният състав, съдържанието на активните и общи карбонати, съдържание на хумус в почвата, оттам съдържание на всички усвоими форми на хранителните вещества азот, фосфор, калий, калций, магнезий, натрий, сяра, желязо, мед, цинк, манган, бор, никел, кобалт и други химични елементи, които оказват влияние на растежа на различните култури, отглеждани у нас.

При извършването на анализите в лабораторията се използват много видове апарати, които участват в различните етапи на изследването на една почвена проба – от подготовката на пробите, до получаване на резултата от анализа. При подготовката на пробите се използват специализирани машини и инсталации за смилане, пресяване и делене на проби, а самият анализ се извършва чрез специализирани апарати, които да получават екстракционни разтвори за извличане на хранителните вещества – нещо, което в много лаборатории се прави ръчно и отнема много време.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Септември 2013ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Важен е новият път на емблематични за земеделието ни сектори
Венцислав Върбанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)

АЗПБ – мост за партньори и политики в агробизнеса
Диалог между заинтересовани и компетентни на третата Национална среща на браншовата организация

DEUTZ-FAHR - Еталон за германско качество от 1864
Ири Трейд представи новостите на бранда на семинар в Бяла Слатина

Георги Йорданов от Сливен спечели приза „Млад фермер“ за 2014 г.
25 години Фондация „Еврика“ и връчване на традиционните й награди

 

София 1330, бул. "Възкресение" №1
Тел: 00359 2 920 20 64;
00359 2 920 20 63
Факс: 00359 2 822 13 17
e-mail: office@agrocompass.bg