Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Февруари 2014
В земеделието няма малки и големи
Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ

В земеделието няма малки и големи

print

e-mail facebook

- Г-н Върбанов, с какви чувства приехте председателството на Асоциацията на земеделските производители в България?

- Преди всичко това е една голяма отговорност. И едно признание. Не се колебах дълго след поканата. Все пак голяма част от живота ми е посветена на правенето на политики в земеделието. Предизвикателствата са много. На прага сме на нов програмен период и е много важно точно в този момент какви стратегии ще бъдат разработени и в крайна сметка какъв ще бъде ефектът за българската държава. Аз съм отговорен човек и смятам, че ще се справя.

- Отказ от политиката или прелюдия към ново начало е това Ви поприще?

- Нещата не са свързани. Преди година реших да не се занимавам с активна политическа дейност. Не че съм променил позициите си по определени въпроси, а защото така прецених. Нямам политически амбиции или да заемам ръководни постове. Желанието ми е да обединя неправителствените организации около основните приоритети на земеделието в България. Смятам, че по този начин взаимно ще си бъдем полезни. Надявам се на добър диалог, за да има и резултати. В крайна сметка голямата рамка се поставя от ЕС, затова трябва да бъдем активни, да участваме във формиране на политиките и да направим така, че да не се налага да връщаме пари.

- Обещавате ли да бъдете коректив?

- Не е необходимо да бъде поемано като обещание. Това е смисълът за създаване на неправителствени организации. Когато се вземе някакво решение, да се създаде приоритет и да се отстоява. Смятам, че вече има резултати. Понякога се налагат по-крайни мерки, но се надявам да не се стига до там.

- Нещата, които ще направите като начало?

- Тук нямаше време да се предава щафетата. Още първия ден от встъпването ми в длъжност имахме среща с представители на свиневъдите и птицевъдите, в резултат на която изработихме писмо, което изпратихме до министъра на земеделието. Поискахме среща. Тя се състоя и успяхме да постигнем определени договорености.

- Има ли тема, която в момента вълнува най-много бранша?

- Агрофирма беше открадната чрез абсолютна измама. От пропуските в законодателството пострада колегата ни Павел Стоименов, зърнопроизводител, чиито земи се намират в село Брест, област Плевен. Категорично всички неправителствени организации в сектора застанахме в негова подкрепа. Предприехме редица стъпки – организирахме срещи с ръководството на Службата по вписванията, с представители на Министерството на правосъдието и Министерството на земеделието. Пред всички институции, имащи отношение към проблема, ще настояваме да се ограничи възможността за кражби на цели фирми с електронен подпис. Едно престъпление, което трябва да стане публично достояние. Правораздавателните органи трябва да си свършат работата. Оказа се, че земеделието е един от малкото сектори, в който се генерират печалби, един сериозен паричен ресурс и както виждате, престъпните елементи се ориентират в тази посока. Между другото, ние постоянно сме обект на набези, като имам предвид какво се случва в селата. Почти няма земеделски производител, който да не е пострадал. Всеки се опитва да се защитава, но по-добре е да се усеща силният гръб на държавата.

 

Автор: Диана Александрова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg