Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 20 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Август 2014
Българските Местни инициативни групи догониха европейските си партньори
Стефан Спасов – началник на Отдел „Мерки по ОС 4“ към Дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХ

Българските Местни инициативни групи догониха европейските си партньори

print

e-mail facebook

- Г-н Спасов, по чия инициатива и с каква цел беше провеждането на Международния семинар за прилагането на подхода ЛИДЕР на 10-12 юни т.г. у нас?

- Това е идея, която имаме още от прилагането на подготвителната подмярка 431-2, като досега бяха организирани няколко подобни мероприятия, в много по-малък мащаб, разбира се. По проект, финансиран по линия на Техническата помощ на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., през месец септември 2012 г. беше проведена Национална конференция по ЛИДЕР, на която присъстваха представители от организации от различни страни, прилагащи подхода. Тогава у нас бяха представители на Австрия, Италия, Словакия, Чехия. Към онзи момент обаче прилагането на подхода ЛИДЕР в България тепърва навлизаше в същинската си фаза. Това е и основната разлика с проведения през месец юни тази година семинар във Варна. Неговата организация е по инициатива на Дирекция „Развитие на селските райони“ към Министерството на земеделието и храните, като съдействие оказа и г-н Стефан Робер, съветник на министъра на земеделието и храните. Специални благодарности бих искал да отправя и към домакините на семинара от Местна инициативна група Девня-Аксаково, които бяха направили изключително интересна програма и организация на събитието.

Основната цел беше да сверим часовниците си на ниво Управляващ орган, Разплащателна агенция и Местни инициативни групи по отношение на прилагането на подхода ЛИДЕР в периода 2007-2013 г. и подготовката на подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) за периода 2014-2020 г.

- Кои успешни практики и дейности по ЛИДЕР от изминалия вече у нас първи програмен период споделиха и препоръчаха на колегите си от Европа представителите на българските Местни инициативни групи (МИГ) по време на конференцията?

- На семинара взеха участие представители на Управляващи органи, Разплащателни агенции, Местни инициативни групи и техни асоциации от България, Франция, Унгария и Румъния, като имаше представители и от Италия и Гърция. Всяка от страните сподели опита си в прилагането на подхода ЛИДЕР, както и идеите си за прилагане на подхода Водено от общностите местно развитие за периода 2014-2020 г. Тук е моментът да изкажа и благодарност на госпожа Марина Бракалова, която взе участие в семинара като представител на Европейската мрежа за развитие на селските райони в Брюксел. Тя представи интересна информация относно прилагането на ЛИДЕР във всички страни членки на ЕС, както и подготовката на ВОМР за програмен период 2014-2020 г.

Като цяло, бих искал да кажа, че основният извод за нас от всичко представено на семинара е, че прилагането на подхода ЛИДЕР в България по нищо не отстъпва на прилагането му в останалите страни членки на ЕС. Експертите, работещи по ЛИДЕР на ниво Управляващ орган (УО), Разплащателна агенция и Местна инициативна група, по нищо не отстъпват на своите европейски колеги, дори напротив. Интересен факт е, че много от румънските Местни инициативни групи, участващи в семинара, изразиха желание да направят ново обучително посещение на МИГ Девня-Аксаково.

- Помним колко трудно тръгна прилагането на подхода ЛИДЕР за първи път в България през програмния период 2007-2013 г. В тази връзка каква роля имаше изпълнението на т. нар. подготвителна подмярка 431-2 „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответните територии за потенциални МИГ в селските райони” по ОС 4 на Програмата за развитие на селските райони?

- Подготвителната подмярка 431-2 постави основите на по-нататъшното прилагане на ЛИДЕР в България. Тези основи се оказаха здрави и резултатът е успешното прилагане на подхода към днешна дата с над 1400 проекта от бенефициенти към Стратегиите за местно развитие, с местни общности, които имат визия за развитие на своите територии и инициативност да я реализират на практика. Този ефект на подготвителните дейности, които бяха изпълнени в България, не остана незабелязан от Европейската комисия. Така през новия програмен период 2014-2020 г. за всички, прилагащи подхода ВОМР, е предвидена подкрепа за подготвителни дейности. В допълнение бих искал да подчертая, че през ноември 2013 г. и юни 2014 г. експерти от УО на ПРСР представиха на подкомитета по ЛИДЕР в Брюксел прилагането на подхода в България, като акцент беше поставен върху влиянието на изпълнената подготвителна подмярка.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Август 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg