Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Октомври 2014
Иновативна технология на торене на Суммит Агро повишава потенциала на растенията с 25%
Тя доказано увеличава 5 пъти ефективността на усвояване на хранителните елементи от растенията

Иновативна технология на торене на Суммит Агро повишава потенциала на растенията с 25%

print

e-mail facebook

На изложението БАТА АГРО фирма Суммит Агро привлече вниманието на земеделските производители с нова технология за торене на земеделските култури, която разработва от 3 години. С прилагането ѝ потенциалът на културата може да бъде повишен с над 25%.

Каква е разликата от конвенционалното торене? Mикрогранулираните торове се внасят заедно със семената по време на сеитбата посредством специални апликатори. Фосфорът се подава в непосредствена близост до семето. Елементът е във водоразтворима и бързоусвоима форма. Това означава, че със започване на процесите на покълнване на семето, то разполага с наличен фосфор за усвояване. Това е особено важно, когато се образува коренът на растението, защото без наличие на усвоим фосфор, корен трудно се формира. Микрогранулата, която Суммит Агро предлага, е разработена, така че 50% от фосфора да се усвои през първите 30 дни от вегетацията на растението, а останалите 50% – до края на вегетацията. Това означава, че растението разполага с усвоим фосфор през всеки етап от своето развитие. Препоръчителната доза на приложение е 2-4 кг/дка, което е голямо предимство от логистична гледна точка. Един камион от 20 тона е достатъчен за наторяването на 5 до 10 хиляди декара – практически това представлява голяма част от обработваемата площ на един среден производител. Технологията на микрогранулираните торове доказано увеличава 5 пъти ефективността на усвояване на елементите и спестява разходи чрез еднократно влизане в полето за сеитба и торене, обясни Иван Михов, продуктов мениджър за семена и торове в компанията.

Ценното е, че Суммит Агро предлага специална формулация за всяка култура. За царевица се препоръчват Микро PZ (N – 12%, P – 50%, SO3 – 11%, Zn – 2%) и Умостарт (N – 11,5%, P – 50%, SO3 – 5,0%, Mn – 0,1%, Fe – 0,6%, Zn – 1%). За слънчогледа и рапицата е подходящ Микро PMX (N – 10%, P – 40%, SO3 – 11%, MgO – 3%, B – 0,03%, Zn – 0,03%, Fe – 0,02%, Mn – 0,02%, Cu – 0,01%, Mo – 0,005%), а при пшеницата Суммит Агро препоръчва Микростар CR (N – 12%, P – 50%, SO3 – 5,5%, Mn – 1%).

Всички торове осигуряват изключително бърз старт на развитие на културите и гарантирано 98% усвояване на фосфора, независимо от киселинността на почвата.

Николай Върбанов е управител на агрофирма и от 5 години работи със Суммит Агро. След направени опити с микрогранулираните торове установява, че има много добри резултати: „При равни други условия приложението на микрогранулираните торове води до повишаване на добива с 50-80 кг на декар. Това е много добър резултат. Растенията усвояват хранителните вещества на 98%, което заедно с бързия старт на развитие, влияе положително на добива. Третото важно нещо е, че гранулата е много добре направена и няма разпрашаване. Благодарение на тази технология имаме по-високи добиви и по-добра масленост при рапицата и слънчогледа.“

Суммит Агро работи с повече от 35 доставчици от Европа, Япония и САЩ. Дистрибутира различни ПРЗ за полски култури, зеленчуци и трайни насаждения. Освен това фирмата разработва и свои продукти, които са в процес на регистрация.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg