Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Октомври 2014
Плащанията за екосистемни услуги – реалната „цена” на запазената природа
Пътуващ семинар на WWF по проекта „За Балкана и хората“ разкри потенциала им в ПП „Българка“

Плащанията за екосистемни услуги – реалната „цена” на запазената природа

print

e-mail facebook

След размиващите се сезони през последните години и отишлото си поройно лято усетихме болезнено, че бумерангът на природата лети обратно и пейзажът ѝ се променя неудържимо. Планетата земя боледува, а с нея и причинилите ѝ страдания. Казват, че ние сме това, което гледаме, ядем и пием и ако е така, от нас до голяма степен зависи то да е красиво, вкусно и чисто. Но това може да се случи, ако се грижим и съхраним екосистемите, които подпомагат живота на растенията и животните, поддържайки равновесието в природата. Когато функционират добре, те носят и множество ползи за хората. Тези ползи са както материални – осигуряване на основни стоки като храни и горива, така и духовни – като естетически привлекателните пейзажи, на които всички се наслаждаваме.

Ползите, които хората получават от природата, се наричат екосистемни услуги

Ако трябва да го кажем с думи прости, когато говорим за екосистемите и техните „услуги”, имаме предвид това, че те подпомагат живота на растенията и животните, поддържайки равновесието в природата, обясниха от българския офис на Световения фонд за дива природа WWF – международната неправителствена организация, обединила природозащитници и занимаваща се главно с проекти, насочени срещу влошаване на състоянието на околната среда. „Когато функционират добре, екосистемите носят и множество ползи за хората“, поясни Юлия Григорова – координатор на Програма Политики и зелена икономика на WWF-България, по време на пътуващия семинар за журналисти на територията на Природен парк „Българка“. Тя представи инициативата като част от работата на природозащитниците, осъществяващи дейностите на организацията в рамките на българо-швейцарския проект „За земята и хората“, който представя връзката между опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони. Изграждането на успешен модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша – за местните хора, за бизнеса и за околната среда, всъщност е главната цел на българо-швейцарски проект. Той беше официално представен на 6 декември 2012 г. като четиригодишен, който се изпълнява в координация между четири швейцарски и седем български партньори в девет зони от мрежата НАТУРА 2000 в Западна и Централна Стара планина. Общата му стойност е 4 790 000 швейцарски франка, от които 590 000 швейцарски франка е съфинансирането от българските партньори. Използването на средствата от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество, се мотивира преди всичко от това, че България е сред държавите членки на ЕС с най-висок процент запазени природни територии, включени в Паневропейската мрежа НАТУРА 2000. Дейностите по проекта трябва да служат като модел как това богато наследство да бъде запазено, да носи ползи за местните общности и те да продължат да го управляват устойчиво. В тази посока популяризирането и прилагането на „екосистемните услуги“ или каква е реалната „цена” на запазената природа е единият от трите му важни аспекта, поверен като пилотни дейности на WWF- България.

Тълкувайки смисъла на екосистемните услуги, Юлия Григорова обясни, че те могат да бъдат разделени най-общо първо на поддържащи услуги – услугите, които създават условията, необходими за осигуряването на всички останали екосистемни услуги, например фотосинтеза или почвообразуване. Като материални услуги определи всички продукти, произхождащи от екосистемите, например храни, влакна, горива, билки и медицински растения, генетичен материал, питейна вода. Регулиращите услуги обясни, че са свързани със способността на екосистемите да регулират важни естествени природни процеси, като например, регулиране на климата, на качеството и количеството на водите и др. Културните услуги са нематериалните ползи от екосистемите – например, естетичната и развлекателна стойност на пейзажа. „Чрез дейността си ние често експлоатираме природните ресурси, оказвайки влияние върху способността на екосистемите да ни предоставят своите полезни услуги. Селското и горското стопанство, риболовът и дори туризмът могат да се окажат трудни за преглъщане от страна на екосистемите. С прекомерната си дейност ние въздействаме върху качеството на въздуха, процесите на пречистване на водите, контрола на наводненията, както и върху климата на Земята“, обяви тревогата си Юлия Григорова пред „АгроКомпас“ и отговори на въпроси, уточняващи специфичната проблематика на Плащанията за екосистемни услуги (ПЕС) като новаторски подход за опазване на природата.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Октомври 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg