И тази есен, в дните от 5 до 8 ноември, специализираните изложбия в Интер Експо Център – София предоставиха простор и делова атмосфера за производители на храни и напитки, ресторантьори и търговци. Видимо удовлетворение или просто амбиция, че предлагаш това, което се търси, при директен контакт с потребители и партньори, се усещаше на щандовете с разнообразна продукция в добре организираните изложби Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното и Интерфууд и дринк.
„В условията на пазарна икономика, когато производството на храна силно се сегментира, много е важно по веригата от фермата до трапезата да функционира ефективен модел на взаимодействие. Продуктите тук са с високо качество и показват последните достижения и технологии в различните браншове. Това е уникална възможност за среща и обмен на опит“ – така служебният (по това време) зам.-министър на земеделието и храните Марина Бракалова, обобщи мисията на традиционната есенна проява на хранителната и на хорека индустрията при откриването Международните специализирани изложби.
На тях постоянното си място – на щандовете на СИХРЕ, заеха и производители, и вносители на хотелско и ресторантско оборудване. За браншовите организации на месо- и млекопреработвателите, хлебопроизводителите, лозарите и биопроизводителите отново бяха организирани семинари и кръгли маси по актуални въпроси, проблеми и тенденции в дейността на фирмите, които представляват. Директни изложители бяха над 370 български и чуждестранни фирми, сред които от Италия, Гърция, Словакия, Полша, Испания, Румъния, Молдова и Китай. Откриването протече в присъствието на Посланика на Република Италия Н. Пр. Марко Контичели и представители на неправителствени организации от хранителна-вкусовата промишленост. Ежегодно нарастващ интересът за участие в изложбите, както от традиционни, така и от нови български и чуждестранни компании, отчетоха организаторите. Навременното планиране е осигурило възможност за колективни участия и атмосфера на посетителите от чуждестранни бизнес делегации да осъществят ползотворните си делови срещи и контакти. Като домакин, Интер Експо Център – София остана верен на своята максима, че в бизнеса най-важно е да си лоялен партньор и да бъдеш в точното време на точното място. Паралелното провеждане и през 2014 г. на изложбите с богатата делова програма увеличи възможностите за същинско взаимодействие и фактическа обмяна на мнения и ползи, както за изложителите, така и за потребителите на продукти и услуги в двата сектора – на хранителната и на хорека индустрията.
Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци организира дегустация на българските лютеница, имамбаялдъ, гриловани зеленчуци с различна марина, конфитюри, мармалади и типичното за страната ни сладко от рози, с визия към разширен хоризонт от потребителите на пазарите в Русия – Москва, Новосибирск и Обединените арабски емирства (ОАЕ). За браншовата организация тези дестинации не са светло минало, а реална възможност и актуален работещ модел по спечелен проект за промотиране на селскостопански продукти в страни извън ЕС, в съответствие с Регламент 501/2008 и по-специално „Насърчаване на селскостопанските продукти на ЕС в трети страни.“