Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Януари 2015
В края на януари: финално изчистване на забележките и защита на родните интереси по ПРСР (2014-2020)
Васил Грудев, заместник-министър на земеделието и храните

В края на януари: финално изчистване на забележките и защита на родните интереси по ПРСР (2014-2020)

print

e-mail facebook

 

- Г-н Грудев, след като измина една нулева откъм европейско субсидиране за земеделските ни производители година, кои са позитивните новини, с които ще стимулирате стопанската им активност през новата 2015-а?

- Позитивните моменти през новата година могат да се фокусират съгласно структурата на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) и тук нищо ново няма да кажа за нашите фермери. Първо, по линия на Първи стълб, директните плащания на площ – кампанията ще стартира от 1 март т.г. Мисля си, че ще имаме възможност впоследствие да дискутираме и новостите, които ще бъдат заложени в самите директни плащания. Такова разясняване ще има и по линия на Втори стълб и цялостната Програма за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020, която вече е с изчистени коментари от страна на Европейската комисия и предстои нейното официално подаване в Брюксел до края на януари. На тази база в рамките на първото тримесечие, по-точно в края на месец март, ще започнем поетапното отваряне на мерките по новата Програма, така че бизнесът да има възможността още от самото начало на тази година да кандидатства.

- Ако новият срок за внасяне на втория коригиран вариант на ПРСР в ЕК вече е в края на януари т.г., кои от тези, съобщени като 426 на брой, забележки на Брюксел по варианта ѝ, подготвен от предходното правителство, бяха най-трудни за преодоляване сега с адекватни решения и текстове?

- Точно 426 са критичните коментари от страна на Европейската комисия по първия вариант на ПРСР, който беше предложен и изпратен официално в Брюксел чак на 2 юли м.г. от тогавашното българско правителство. Част от тях са технически, които не налагат кой знае каква дискусия и дебати с ЕК. Става въпрос за различно позоваване, за хармонизиране на текстове, съгласно Споразумението за партньорство. Имаше обаче над 250 доста тежки, критични коментари на Комисията, които изискваха доста сериозно препрограмиране на самите дейности, описани в Програмата. Ще спомена още едно малко условие, че част от тези забележки преповтаряха и коментари, които вече бяха правени у нас в хода на Тематичните работни групи. Така че някои от тях съвпадаха с мнението на бранша, което за съжаление не беше чуто при изготвянето на първата версия на ПРСР. Към настоящия момент обаче нека бъдем позитивни – от тези 426 забележки, може би по 405-406 от тях, вече имаме категорично изчистване. Останали са около 15 коментара (Бел. ред.: към 8 януари т.г.), които ще бъдат в процес на политически дебат, продължаващ с колегите от ЕК. Считаме, че има няколко основни теми, от които няма как да отстъпим в рамките на новата ПРСР. Ползотворният диалог, който водим до този момент с Комисията, би ни довел до това изчистване. Всяка една от тези бележки е колизия с мнението на Комисията. Най-лесният подход от наша страна би бил да приемем абсолютно всичко и оттам да затворим Програмата така, както е предложена от Брюксел. Невинаги обаче това ще доведе до една по-добра ПРСР за България и за българския бизнес със спецификите на българското земеделие.

Yes-политиката не е била в полза на България.

Абсолютно никога. Аз не казвам, че трябва да се конфронтираме с колегите. Съвсем не, напротив. Много голяма част от тези забележки са позитивни и са насочени към това Програмата да бъде по-добра, но абсолютното приемане на абсолютно всичко без никаква дискусия, в никакъв случай не е в полза на нашите земеделски производители. Затова процесът по последното договаряне по тези няколко отворени въпроса ще продължи до края на месец януари.

- Реалистично изпълнимо и без риск за бюджета ли е взетото политическо решение приемът на проектите по мярка 4.1 за инвестиции в земеделски стопанства (наследница на мярка 121 „Модернизация на земеделските стопанства“) да започне през март, а този на младите фермери – през май преди официалното одобрение на Програмата?

- Реално изпълнимо е и ще се случи без риск за бюджета. Това са още едни от целите, които с нашите партньори от Комисията се надявам да успеем да изпълним. Официалното одобрение на Програмата няма как да се случи преди края на юни, средата на месец юли, тъй като тогава влизаме в новата бюджетна процедура след първото шестмесечие на следващата програма. Такива са реалностите на ЕК. Ако ние имахме одобрена програма към декември месец м.г., нямаше да се налага да влизаме в това допълнително изчакване. Така че окончателното одобрение ще дойде към месеците юни-юли т.г. Независимо от това, амбицията ни е по мерките, по които има най-сериозен интерес от страна на нашите земеделски производители, и които ние вече така или иначе сме затворили с колегите от ЕК, да стартираме възможно най-бързо прием, за да не лишим бизнеса от ценни месеци за реализация на неговите проекти. Затова мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, която е известна като старата 121 мярка, ще бъде отворена в края на месец март, тъй като по нея са изчистени абсолютно всички коментари с ЕК. Очакваме в средата на месец февруари да получим и едно неофициално одобрение, т.нар. „писмо за комфорт“ от страна DG Agri. С него ще ни дадат необходимата увереност, че Програмата, така както е изпратена, би била одобрена от Главна дирекция „Земеделие“ към ЕК и страната членка, т.е. България, може съвсем спокойно да пристъпи към отваряне на приеми по съответните мерки. Това е за мярка 4.1, за мярка 6.1 „Млад фермер“ и това касае най-вече всички мерки, свързани с площи, при които кампанията е съобразена с тази по директните плащания на площ. Така че мерките, които ние ще отворим през първото шестмесечие, преди официалното получаване на одобрение от страна на ЕК на цялостната ПРСР (2014-2020), ще бъдат 4.1, 6.1 и всички мерки, свързани с площ. Това са агроекологичните мерки, необлагодетелствани райони, НАТУРА 2000, но така че да няма никакъв риск за страната ни.

 

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Януари 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg