Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 18 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Май 2015
Мерки за устойчиво ползване вместо реквием на българската гора
Промени в законодателната рамка като отпор на незаконни и непрофесионални практики

Мерки за устойчиво ползване вместо реквием на българската гора

print

e-mail facebook

 „Много голяма отговорност е в ситуация на засилен обществен натиск да се постигне устойчиво ползване и стопанисване на горите, което да гарантира обществените им ползи. Но усилията си заслужават, защото посегателствата срещу гората са посегателства срещу националната ни сигурност”, коментира инж. Дамян Дамянов след като в края на февруари т.г. спечели конкурса за директорския пост на Югозападното горско предприятие, проведен от Министерството на земеделието и храните. Две седмици преди това ресорният зам.-министър доц. д-р Георги Костов отчете, че 6-те горски предприятия у нас управляват над 2,9 млн. ха горски територии, които са държавна собственост и представляват 69,5% от общата горска площ към 2014 г. По думите му те изпълняват дейностите, заложени в 10-годишните горскостопански планове на техните териториални поделения – държавните горски и ловни стопанства. А всеки от тези планове е приет след обществено обсъждане, подчерта зам.-министър Костов на специалната пресконференция още в началото на март.

Още тогава вниманието на обществеността беше фокусирано върху предложените от настоящия екип на аграрното министерство допълнителни мерки за опазване на българските гори на територията на цялата страна. Неопровержим е фактът, че това е първото българско правителство в новата ни история, което в самото начало на мандата си насочи усилията си върху защитата на зеленото богатство на страната. Мнозина смятат, че предприетите спешни мерки са предизвикан и провокиран отговор на надигналия се глас на гражданското общество у нас срещу зачестилите безцеремонни престъпни набези и бракониерски сечи в българската гора. За покушенията алармираха политически и граждански ангажирани личности. Като адекватен отговор ресорният зам.-министър доц. д-р Георги Костов, в присъствието на ръководството на Изпълнителната агенция по горите, предложи публично да се въведат още 5 допълнителни мерки, свързани с опазването на българските гори на територията на страната.

Няколко дни след това Министерският съвет прие постановление, с което защитените гори в България се увеличават със 103 хил. хектара. Предприеха се и мерки да се спре навлизането на техника, когато пътищата са мокри и това води до тяхното разрушаване. Обявена беше амбицията да се ограничи интензивността на сечта и нейните видове. Това са само част от мерките, които ще бъдат предприети, за да се ограничи незаконната сеч, съобщи Георги Костов, уточнявайки, че има проблем в начина, по който се извършват сечите. „Освен това се опитваме да дадем сигурност на фирмите, че с дългосрочни договори ще инвестират в техника и работници, допълни той. По думите му „глупаво е да се говори, че сечта е единствената причина за наводненията. 1% от дървесния запас в нашите гори се изсича годишно.”

„Имаме проблем със сечта и колегията иска да се реши този проблем”, добави и председателят на Съюза на лесовъдите в България проф. д-р Иван Палигоров. Той беше категоричен, че в момента поголовно изсичане на горите няма. В края на миналата година специалистите въведоха единна информационна система, която да следи пътя на дървесината от гората до търговците. Отново тогава 173 мобилни екипа се включиха в борбата срещу дървената мафия у нас.

Кръгла маса, посветена на новите балансирани усилия за опазване на българската гора, проведе МЗХ месец преди традиционната за страната ни Седмица на гората. МЗХ представи и даде ход на законодателните промени за стопанисване и опазване на българската гора. „Необходими са общи и балансирани усилия за опазване на българската гора“, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на кръгла маса, посветена на нормативните промени в горския сектор. „За да постигнем положителни резултати, е нужен конструктивен и експертен дебат по темата, който да не се поддава на популизма и непрофесионалното говорене, тъй като обществото е изключително чувствително към проблемите в горския сектор“, подчерта Танева.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Май 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg