Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Четвъртък, 19 Юли 2018

Юли 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Юли 2015
Празник на черешата в Кюстендил
Белязани със знака за сакралност, черешите са символ на доброто

Празник на черешата в Кюстендил

print

e-mail facebook

Ежегодно в края на месец юни Кюстендил организира Празник на черешата. Тази година той беше открит от земеделския министър Десислава Танева, която съобщи, че за директни плащания са кандидатствали 115 хил. земеделски производители, които са декларирали 3,7 млн. хектара площи. От тях 4260 производители са кандидатствали за подкрепа с над 23 хил. хектара череши. 223 хектара са заявените площи за финансиране в сектор плодове, като 25% от тях са само за череши. Над 15% от производството на череши в България е в регион Кюстендил.

Различни читалища от околните села, черешопроизводители, детски градини, научни институти се бяха постарали по атрактивен начин да се представят на конкурса за избор на най-едра череша и най-красиво вешело.

Милена Стоименова, председател на читалището в село Жабокрът, разкри рецептата на прочутото кюстендилско сладко: Черешите се изчистват от костилките. Задължително е да са бели. Прави се сироп от захар и вода, с който се заливат черешите. След това се варят на тих огън. Какви са обаче пропорциите Милена Стоименова не посмя да каже. Покани всички да отидат в Жабокрът и да опитат от прочутото сладко, което само на това място в Кюстендилско може да е така вкусно.

В село Лелинци има голям черешов масив. Изключително трудолюбиви хора и с много любов се грижат за овощните градини, сподели Венета Тодорова, представител на местната самодейна трупа от читалището на селото. За съжаление, тази година пазарът не е задоволителен, затова освен традиционните компоти и сладка в Лелинци хората правят сиропи от студено пресовани череши. Наскоро се отворили и на коктейли, в които присъства прочутата черешова ракия, а препоръката на Венета е този еликсир да се консумира с много лед през горещите месеци.

Празничната атмосфера допълваха народни ритми на местни фолклорни състави. Черешката на тортата беше румънската поп изпълнителка Инна.

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Юли 2015ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Мария Иванова: Пчеларството събужда живота в мен
При катастрофата в Чернобил се излюпиха поколения пчели без крила. Оцеляха.

Сеитбата - по-приятна с Косад Семанс
Colonia CS - не просто хибрид, а обещание за успех

Ливадите изядоха „биото”
Хората, които посветиха живота си на живите храни, останаха без субсидии!

Петко Петков: Белият бизнес вече доминира
Можем да участваме в засищането на китайския пазар

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg