Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Юли 2015
Хората се сдружават, за да успеят
Стефан Спасов, началник отдел „Мерки по Ос 4“ към Дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХ

Хората се сдружават, за да успеят

Стефан Спасов

print

e-mail facebook

- Г-н Спасов, каква беше целта на внушителната с международното си присъствие конференция за опита по подхода ЛИДЕР и възможностите за финансиране по него в новия програмен период по мярка 19 – „Водено от общностите местно развитие“ към Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, която проведохте от 22 до 25 юни в гр. Пловдив и гр. Раковски, като проява на един вече традиционен форум?

- Както отбелязахте, конференцията вече е традиционна и се провежда за трети път. В тази връзка това е една възможност за сверяване на часовника от страна на всички участници, тъй като всеки представя своя опит. Споделени бяха проблемите, които са срещнати, по какъв начин са решени и какви резултати са постигнати. Това, допълнено с информацията, представена от Европейската комисия за прилагането на подхода на европейско ниво, е една много важна отправна точка за всеки, който прилага подхода ЛИДЕР. От участието си в конференцията всички научиха много нови неща, направиха много нови контакти и сигурно имат и нови идеи, които да реализират на практика. Колкото до участниците – намерението ни е да имаме връзка с най-близките до нас страни, тъй като по подхода ЛИДЕР сътрудничеството и работата в мрежа са основни характеристики. Традиционно участваха Румъния, Италия, Гърция, Унгария. Отличните ни връзка с Франция по прилагането на подхода направиха и тази страна традиционен участник, като представители бяха отговарящият за подхода ЛИДЕР в Министерството на земеделието и вицепрезидентът на френската ЛИДЕР асоциация. За пръв път имахме участници от страни, извън ЕС, но които ще започнат да прилагат ЛИДЕР. Представени бяха МИГ и селската мрежа от Македония, ръководителите на ЛИДЕР от Министерството на земеделието на Турция и представители от Грузия, които ще участват в прилагането на ЛИДЕР в своята страна. Всички те дойдоха с желание да се поучат от опита, който ще бъде споделен, и да намерят подкрепа за усилията си при стартиране на ЛИДЕР в техните страни.

- Каква е обобщената равносметка на МЗХ днес за мястото на подхода ЛИДЕР в селските райони у нас след боксуващото начало на фактическото консултиране и одобряване на проекти от Местните инидицативни групи (МИГ) през изминалия програмен период?

- Равносметката е положителна. Независимо от проблемите и в началото, и до ден-днешен, никой не оспорва факта, че подходът ЛИДЕР е важен и мощен инструмент за развитие на селските райони и най-важното е, че в това вече се увериха и самите местни общности. От тук нататък този подход ще набира все по-голяма популярност и скорост.

- В навечерието на приема на заявления по подмярка „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 – „Водено от общностите местно развитие“ кои са основните поуки и допуснати грешки при оползотворяване евросредствата за местните общности у нас през изминалия програмен период?

- Основна поука е, че трябва да работим заедно. Всички живеем в България и не трябва да се делим на различни групи. Това на много места вече е осъзнато и хората се сдружават, за да успеят. И успяват.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юли 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg