Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Август 2015
С WWF и проекта „За Балкана и хората“ - възможният взаимен благодат на икономически дейности и природа
Добри земеделски практики за прилагане плащания за екосистемни услуги в Природните паркове „Българка“ и „Врачански Балкан“

С WWF и проекта „За Балкана и хората“ - възможният взаимен благодат на икономически дейности и природа

print

e-mail facebook

Промяната на климата, като най-осезаем бумеранг на човешката дейност, все по-често ни подсеща да променим начина, по който ползваме и създаваме почти всичко и навсякъде. И ако България е с една от най-хубавите природи, но с най-лошо застроена среда по Черноморието и някои от планинските си курорти, това е и урокът за бизнеса и поминъка на хората в селските ни райони, призвани да свържат опазването на природата в тях с устойчивото им развитие. Точно в тази посока българският офис на международната природозащитна организация WWF и Асоциацията на парковете в България (АПБ) амбициозно търсят и вече успешно откриват решения за финансиране опазването на биоразнообразието в три територии в Стара планина – Природен парк „Българка”, Природен парк „Врачански Балкан” и НАТУРА 2000 зона в Западна Стара планина. Мисията им да свържат опазването на природата в тях с устойчивото развитие на разположените на териториите им селски райони е вече със споделени от местните хора инициативи. Обещаващите резултати от тях са благодарение и в рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“. С дейностите си по него WWF и АПБ работят за популяризиране и прилагане на „екосистемните услуги“ или показват на практика каква е реалната „цена“ на запазената природа.

„Първоначално се описват и остойностяват „услугите”, предоставяни от планинските екосистеми: природните продукти от горите, водите и земеделските земи; чистата вода и въздуха; смекчаването на последствията от климатичните промени; възможностите за туризъм и рекреация. След това се изпробват модели за доброволно заплащане за тези „услуги” от страна на ползвателите им, като приходите отиват при „доставчиците” на съответните услуги – собствениците и управители на земеделски земи и гори. Разработват се и модели, насърчаващи развитието на стопански дейности, приходите от които да се ползват за опазване на биоразнообразието в трите територии на Стара планина. Така партньорите по проекта са си поставили за цел да демонстрират, че местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за качеството на живот в селските райони. Това се оказва особено важно и ценно в Северозападна България, която остава един от най-бедните райони в Европа. Това е и причината за избор на трите територии, които, от една страна, са изключително богати на биоразнообразие и поддържат важни екосистемни услуги, а от друга се намират в трудно социално икономическо положение. Проектът работи както на местно ниво в трите района, така и на национално ниво, а амбицията му се простира дори до това да включи плащанията за екосистемни услуги в законодателството и във фондовете с европейско съфинансиране в мерките от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020).

И ако някой все още се пита за какви услуги на природата става дума, отговорът и примерите за тях са прости. Далеч преди съвременните инженери да измислят климатиците, канализационните системи и технологиите за пречистване на въздуха и водата, природата е предоставяла подобни „услуги” чрез сянката на дърветата, влажните зони и горите. А опрашването на посевите от пчелите и други насекоми е ресурс – услуга от природата, на която още никой не е намерил заместител. Екосистемите подпомагат живота на растенията и животните, поддържайки равновесието в природата. Когато функционират добре, те носят и множество ползи за хората, припомнят експертите от WWF и според обясненията им тези ползи, които хората получават от природата, се наричат екосистемни услуги. Уточняват, че най-очевидните екосистемни услуги са материалните – храната, която ни дават земеделските екосистеми; дървения материал, дивеча, гъбите и дивите плодове, които ни дават горите; водата и рибата, която ни дават реките. Освен тях екосистемите ни предоставят и изключително важни регулиращи и поддържащи услуги като пречистване на водите и въздуха и поддържане плодородието на почвите, улавяне на въглерода, опрашването и биологичния контрол над вредители и болести. Екосистемите ни предоставят и културни услуги: естетически привлекателните пейзажи и близостта до природата, които използваме за спорт и отдих. Природата ни предоставя всички тези услуги безвъзмездно, но хората трябва да се погрижат за опазването на екосистемите, за да продължат да ни снабдяват с храна, чист въздух и вода и естетическа наслада, припомнят от WWF.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Август 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg