Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Септември 2015
По-лошото от това да няма субсидии е да се очакват и те да не идват
Председателят на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА АГРО) Тодор Николов

По-лошото от това да няма субсидии е да се очакват и те да не идват

print

e-mail facebook

В края на юни в София се проведе бизнес форум на тема „Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.“, като част от националната кампания „Деветте пътя към еврофондовете 2015-2020”. Целта е да се скъси пътят на европейското финансиране за българския бизнес, обявиха организаторите. Участваха ръководните екипи на Министерството на земеделието и храните, на Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция и ръководители и представители на почти всички браншови организации и сектори в земеделското производство у нас.

Министър Танева обясни пред аудиторията, че целта на „Програмата за развитие на селските райони 2014-2020“ е да бъде реализирана по един справедлив начин за всички земеделски производители, за да бъдат мотивирани да създадат диверсифицирани земеделски стопанства. По думите ѝ Програмата ще бъде в подкрепа за развитието на едно конкурентоспособно на европейския пазар земеделие. Отбеляза и засиления интерес, при който приключи първият прием по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“, като уточни, че бюджетът на мярката е 150 млн. евро, а подадените заявления за кандидатстване по нея са за 4 пъти повече средства. „Надявам се, след като излезе официалният анализ и ранкирането на проектите от първия прием, ние да стигнем до консенсус за това по какви правила ще продължим прилагането на Програмата за развитие на селските райони. Целта ни е да се подкрепят значително по-голям брой земеделски стопани в този програмен период“, обясни министър Танева.

Тя уточни още, че е против залагането на гарантирани бюджети за отделни сектори в земеделието, както и че няма да има отделен бюджет за земеделска техника по ПРСР. „Няма да променяме Програмата, само защото авансово сте поръчали техника, която да продадете“, отсече земеделският министър пред представителите на фирмите вносители на земеделска техника у нас.

В края на бизнес форума „АгроКомпас“ се обърна към председателя на Българската асоциация на търговците на агротехника БАТА АГРО г-н Тодор Николов за анализ на процесите в родното земеделие и последиците от провежданата политика на реформи у нас, с невинаги ясни резултати. В интервю за списанието той изрази позицията на неправителствената браншова организация, която обединява фирми, оторизирани от водещи световни производители на земеделска техника за внос и дистрибуция на самоходна и прикачна агротехника. Създадена през 2005 г., БАТА АГРО и днес обединява най-големите фирми в този бранш у нас.

- Г-н Николов, възможен ли е прокламираният баланс в развитието на секторите на българското земеделие, за който пледират упражняващите политиката в него през последните години или това е едно добро, но труднопостижимо желание?

- Аз не зная какво означава баланс между секторите в земеделието, но всички знаем, че една от основните грешки на социализма в България беше, че искаха всички да сме еднакво равни. Имаше една приказка в стола за хранене, че работниците ядели зеле, а пък шефът им – свинска пържола, и затова се хранели средно със свинско със зеле, но не е съвсем така. В българското земеделие има един сектор, който успя да се структурира през годините и това е зърнопроизводството. Вярно е, че там може би е най-лесно за структуриране и спрямо условията в България беше логично да се случи точно там по-бързо, но ние, като БАТА АГРО, не смятаме, че сега трябва да го ликвидираме, за да дръпнат други сектори. Нека да го запазим. Прекрасно е това нещо да си говорим за зеленчукопроизводство, за трайни насаждения, за животновъдство и т.н. Обаче нека си зададем въпроса защо тези сектори бяха ликвидирани навремето. Нека някой да извади един истински анализ и да каже защо животновъдството в България беше ликвидирано от днес за утре с ликвидацията на ТКЗС-тата навремето по този варварски начин. Тогава на практика се унищожиха всички стада у нас. Днес е трудно това нещо да се възстанови. Трябва да има една дългосрочна програма, за която отдавна говорим, и тя да е с хоризонт от 25-30 години напред за развитието на българското земеделие и преработвателната промишленост, която трябва да върви зад него. Тази стратегия трябва да бъде дело на научния потенциал в държавата, а не на кабинетни чиновници, да се подложи на много широко обществено обсъждане и да бъде приета от всички партии в нашата държава.      

- Не звучи ли твърде пожелателно?

- То е пожелателно, но докато не се започне да се работи в една посока, това никога няма да се случи.

- Като говорите за научен потенциал, който би изработил стратегията за развитие на земеделието ни, бихте ли конкретизирали?

- Селскостопанската академия, Българската академия на науките, браншовите организации, където има много потенциал, селскостопанските университети, които са три в страната. Има достатъчно специалисти, които много добре знаят какво и по какъв начин може да се направи в България, така че то да бъде ефективно, както и какво позволяват климатичните условия да се случи.

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Септември 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg