Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Събота, 15 Декември 2018

Ноември 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Ноември 2015
Засилва се интересът към фермерските пазари
Чиста храна с доказано качество

Засилва се интересът към фермерските пазари

print

e-mail facebook

Засилва се интересът към фермерските пазари. Все повече хора се спират и идват специално, за да пазаруват от тях. Идеята на този тип пазари е да се осъществи директна продажба на екологично чисто производство храни, с минимална употреба на препарати и торове. Иван Желязков е редовен клиент на този тип пазари. „Аз знам и следя кога се провеждат фермерски пазари в София и редовно си пазарувам от тях, като по този начин стимулирам родното производство. Според мен българските продукти са по-качествени от вносните, което си личи и по вкуса. Също така, цените са достъпни. Има разлика с конвенционалното производство. При фермерските пазари стопаните не са случайни хора или прекупвачи, както често се случва на традиционните пазари за плодове и зеленчуци. Също така, лично може да общуваш с фермера“, каза Желязков. Той си закупи лютеница, хляб, зеленчуци. „Аз хляб не си купувам от магазините, а само от фермерски пазари, защото вкусът му е коренно различен от този в магазина. Този, който си купих, е направен с квас“, допълни клиентът.

Ръчно приготвеният хляб с квас също става все по-предпочитан за консумация, затова се срещнахме с производителката Василка Ганева. Освен в хлебопекарната си, тя предлага и разнообразна палитра от хлябове на фермерските пазари. „Предимството на хляба с квас е, че той е произведен без подобрители, цялото съдържание е описано на самия етикет. Ние подбираме мелниците, с които работим, като нашата фурна работи единствено и само с квас, за мая изобщо дума не става. Това е хляб, който изисква повече време и по-голямо внимание и минава през човешката ръка, което е различно от машинното производство“, посочи Ганева. По думите ѝ друго предимство е, че има много видове хляб с квас, за да се задоволят потребностите на клиентите – ръжено-пшеничен, хляб от лимец, хляб със семена, с подправки и други. Така също, хората могат да се хранят разнообразно и е по-здравословно. Иначе хлябът е малко по-скъп от конвенционалния. Има хлябове от 1,70 лева до 3 лева. В по-скъпия ценови диапазон са хлябове, в които има сушен домат, зехтин или ядки, например.

На фермерските пазари се предлагат и редица млечни продукти. Мария Иванова е земеделски производител, отглеждащ около 260 кози. Тя има затворен цикъл на производство. Забелязала е, че в последно време хората все по-често търсят директен контакт с производителя, за да могат да се убедят лично кой добива суровината, кой я преработва, къде отива продуктът. Фермата на Мария е в село Искра, Първомайско, като произвежданите продукти са от козе мляко – кисело мляко, кашкавал и сирене. „Направили сме постъпки да получим сертификат за биопроизводство, защото отглеждаме животните си практически по натурален начин – намираме се в чист район, където няма големи предприятия, няма замърсители, което е гаранция за екологично чисто производство. Също така, гаранция за потребителя е, че ние сме единствената козеферма, регистрирана по Наредба 26, която регламентира директните продажби. Суровината ни подлежи на контрол на всеки 15 дни. Готовият продукт също се контролира чрез биологични анализи“, коментира Иванова. Тя допълни, че трудно се прокриват изискванията по Наредбата, но ако искаш легално да продаваш, задължително трябва да бъдеш регистриран по нея. По отношение на ценовия диапазон на продуктите, сиренето е 16 лева на килограм, а кашкавалът е 22 лева. „Смятам, че са добри цени, като не са много по-високи от тези в магазина. Цените отговарят на това, което предлагам – чиста храна с доказано качество“, убеждава ни Мария Иванова.

 

Автор: Данаил АндреевПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Може да има три тавана на плащанията
Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България

FOAM – 70% от ОСП да е за екология
Субсидиите да са за фермери, които доставят обществени блага, искат биоземеделците в ЕС

Екипът на Пионер: Това, което публикуваме като резултати, е доказано на полето
Добиви от царевицата от 1250 до близо 1600 кг/дка край с. Златна ливада

Интелигентният New Holland BRAUD 9070 L в действие
Машината може да обере между 30-40 декара грозде на ден

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg