Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Технологии Брой: Май 2016
Коя генетика може да оцелее в тежките условия на директната сеитба?
Фирмата на Йосиф Делгянски предпочита слънчоглед от новата селекция на Лимагрейн

Коя генетика може да оцелее в тежките условия на директната сеитба?

print

e-mail facebook

В началото на месец април Лимагрейн гостува на едно от най-големите и модерни стопанства в Южна България – фирма Гранд Агро. Извършваното мероприятие беше директна сеитба на слънчоглед с хибриди от новото портфолио на френската компания.

През последните няколко години семейната фирма на Делгянски прилага директна сеитба на слънчоглед на част от полетата си. „Важно при директната сеитба е голямата икономия на средства, защото ако сложим разходите за оран, за култивиране, за растителна защита, за торене и като имаме предвид намаляващите цени на продукцията от пшеница, царевица и слънчоглед, ние трябва да се стремим да намаляваме разходите, каквато е и целта на директната сеитба, защото при нея имаме 20% по-нисък разход за единица продукция. Разходите за това поле ще бъдат за тор, който вкарваме със сеитбата, след това ще напръскаме с тотален хербицид, заяви Венелин Делгянски. – Благодаря на партньорите от Лимагрейн, защото малко са фирмите, които искат да заложат на нещо ново. Полето не е орано и култивирано, правим директна сеитба, но за нас е важно да се види как ще се представят хибридите при тези трудни условия. Важно е да се уточни, че климатът търпи сериозни промени и не е същият какъвто е бил преди 30-40 години. Ако през последните 2 години при нас условията бяха влажни и имаше достатъчна сума валежи, то предните 5 години бяха засушливи. Реално принципът на директната сеитба е да запази влагата от зимата в почвата и да се използва растителният остатък, който е на повърхността като покривка, която запазва земята от вредното влияние на слънцето и на вятъра, като по този начин се избягва засушаването“, обясни младият земеделски производител. Хибридите, които тази година агрофирмата зася, са от продуктовата линия SUNEO.

 „Радостното е, че за поредна година Гранд Агро разчита на семената на Лимагрейн. Миналата година над 50% от слънчогледа им беше с наши хибриди, което е висок атестат за генетиката, която предлагаме на българския пазар“, подчерта Тихомир Острешев, представител на Лимагрейн за Южна България.

Лимагрейн предлага продукти, които са изключително успешни и се представят много стабилно най-вече при засушливи условия и високи температури. „Това е типът генетика, която е най-успешна в Турция“, добави Тихомир Острешев.

На две от полетата на агрофирмата в землището на град Раковски бяха засети LG 55.55 CLP и LG 55.42 CL. Тези два хибрида са изключително сухоустойчиви, устойчиви са на мана и на всички раси синя китка. Друго предимство на генетиката е изключително високата масленост и нулевата предразположеност към стрес след третиране с хербицид.

 

Автор: Диана Александрова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg