Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Май 2016
„Да подобрим гората“ – осъзнато, контролирано, дългосрочно
„Седмица на гората 2016“ като съзидателен празник

„Да подобрим гората“ – осъзнато, контролирано, дългосрочно

print

e-mail facebook

Българската гора е нашето изобилие и чудо. Затова традиционната първа седмица на месец април, в която всяка година празнуваме, идва, за да благодарим за безрезервната щедрост и благосклонното присъствие на милостивата ѝ, незалязваща зелена светлина. И ако тази година в Седмица на гората 2016 си обещахме „Да подобрим гората“, това сякаш повече беше деликатната ни самооценка и покаяние. Хубавото е, че в това мото са и човешкият, и държавническият ни стремеж да подобрим мислите и подредим плановете си как да живеем повече в мир и хармония със самите себе си и с неписаните закони на майката природа. Вероятно само така ще заслужим плодовете и пълните си шепи от зеленото богатство на българската гора.

Погледът ни към деловата и административна инициатива на държавата в горския сектор е поласкан от амбициозната и открито прокламирана програма за предвидените 20 000 декара за залесяване през тази година, за които съобщи зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов при откриването на Седмицата на гората в Стара Загора. Това са с 28% повече площи от миналата година, уточни той. През тази година разбрахме, че са предвидени и други големи инвестиции за отглеждането на горите, като обещанието за най-важната от тях е да бъде купена горска техника и да бъдат направени горски пътища.

Иначе рехабилитираните и построени горски пътища през 2015 г. са 178 км. От тях 32 км са в полза на националната сигурност в района на българо-турската граница, уточни зам.-министър Костов. По думите му тази година целта е още по-амбициозна, като е предвидено да се реконструират и завършат над 210 км горски пътища. Пак през 2016-та 900 000 хектара гори трябва да бъдат сертифицирани, като половината от държавните вече ще имат сертификат. Костов информира също, че за първи път през тази година в инвестиционната програма на държавните предприятия са предвидени и 14 млн. лева за изкупуване на малки, неефективни парцели недържавни гори от собственици, които нямат възможност да ги стопанисват. Целта на тази инициатива е притежателите им да бъдат облекчени, а стопанисването на гората да се осъществява професионално.

Тази иначе вдъхновяваща енергия за ново отношение от взаимна радост и благодат в общуването и работата с гората от първия ден на традиционната ѝ априлска празнична Седмица запази градуса си през всичките седем дни на красивия и съзидателен пролетен празник. Инициативите му са един обещаващ, по-трезв и справедлив, но и милостив поглед към зеления силует на българската гора. Подобрявайки самосъзнанието си, вероятно ще сме в хармония и с нейния определено по-целомъдрен свят.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Май 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg