Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 20 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Май 2016
Собствеността на горски терен значи грижа
инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Агенцията по горите

Собствеността на горски терен значи грижа

print

e-mail facebook

- Г-н Кръстев, на много места тази година Седмицата на гората приключи като „Празник в гората“, като една национална иницатива, замислена от Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите. Какво е измерението на такива полезни дела за поддържане и опазване на горското богатство у нас, обединило хората под мотото „Да подобрим гората“ през традиционна седмица и бъдещи събития в нейния дух?

- Тази година посланието на Седмицата на гората, както и всички събития по време на провеждането ѝ, бяха призив към гражданите да се включат активно в процеса на опазване на горите – чрез дискусии и по-добра информираност за стопанисването на горския ресурс. Поредицата от събития от 4 до 9 април, ориентирани към обществеността, показват, че системата на горите се отваря все повече към хората. 

Всъщност, Седмицата на гората е възникнала точно с тази масовост през 1925 г. като празник на залесяването. С доброволния труд на стотици хора са извършвани мащабни залесявания в различните кътчета на България. Преди 91 години пак през април стотици учители и ученици залесяват в парковете и покрайнините на София. Затова всяка година при провеждането на Седмицата на гората участват деца, ученици, студенти.

Една от инициативите, ориентирана към младото поколение, тази година се проведе в един и същи ден на 18 места в страната, като нашите колеги в различните краища на България организираха един истински „Празник в гората“ не само за най-малките, но и за техните родители и близки.

Чрез лесовъдските игри, които бяха част от празника,  млади участници имаха възможност да влязат в ролята на „Лесовъди за един ден“. Експерти-лесовъди ги запознаха с основните правила при стопанисването на горите. Децата видяха инструментите, с които се работи в гората – клупа, висотомер и как с тяхна помощ се определят среден диаметър и височина на насаждението. Участниците в игрите разбраха за взаимовръзките и взаимозависимостта между елементите в горската екосистема, значението на мъртвата дървесина за горите и техните обитатели, както и необходимостта от поддържане на добро състояние и в достатъчна площ на горите, за да може да съхраним живота около нас. Събитието протече с голям успех и интерес в цялата страна и затова предвиждаме тази инициатива да се превърне в регулярна дейност на нашите колеги в София и страната, като децата чрез своите учители и родители ще имат възможност се включват в подобни занимания през различните сезони на годината.

- Какви са реалните резултати от политиката в сектора за ефективно стопанисване и контрол в горите след направените промени в Закона за горите и 4 наредби към него?

- Основната част от мерките, които влязоха в сила с промяната в Закона, бяха насочени към подобряване състоянието на българските гори. Променени бяха разпоредби, свързани с целия процес на осъществяване на дейности в горските територии – започвайки от планирането на сечите и другите дейности, през извършването на добива на дървесина, до последващото транспортиране и преработка на суровините.

По отношение на планирането бяха въведени мерки в насока промяна в начина на планиране за имотите в горските територии на физически и юридически лица с площ до 2 хектара и възстановяване на стария ред за задължително изработване на горскостопански програми. Прекратено беше действието на разпоредба, с която беше   дадена възможността за осъществяване на ползване от горските територии без наличие на горскостопански план или програма.

Друга важна стъпка в тази насока беше промяната, с която се цели регулиране на поземлените отношения и по-точно тези, свързани с поземлените имоти върху земеделски територии, но притежаващи характеристиката на гора. Промените ще позволят на собствениците на такива имоти да стопанисват териториите си включително като гори. Целта ни е изясняване на начините за стопанисване на териториите предвид разнопосочна практика в момента и възможностите за извършване на голи сечи (почистване) на земеделски имоти без контрол и санкции.

Освен споменатите до тук и редица други промени в закона искам да припомня, че пакетът от нормативни мерки за подобряване на контрола в горския сектор и ограничаване на незаконната сеч, който беше подготвен от Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите, включва и промени в други важни за сектора нормативни актове. Бяха приети промени в Наредбата №1 за контрол и опазване на горските територии, в Наредба № 8 за сечите в горите, както и новата, очаквана повече от четири години, Наредба № 18 за инвентаризация и планиране в горските територии.

С тези наредби се цели допълнително да бъдат създадени възможности за въвеждането на правила и механизми за изпълнението на поставените от правителството цели за трайното справяне с незаконосъобразните практики в българските гори.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Май 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg