Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Технологии Брой: Юни 2016
Национална генетична лаборатория за ДНК анализ в ИАСРЖ
По проекта „За Балкана и хората“, спечелил наградата „НАТУРА 2000“ на Европейската комисия

Национална генетична лаборатория за ДНК анализ в ИАСРЖ

print

e-mail facebook

- Проф. Николов, какви усилия и работа костваше на ИАСРЖ процесът при създаването на Националната генетична лаборатория, като пряк ангажимент по проекта „За Балкана и хората“, насочен към връзката между опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони?
   
- „Усилията“ бяха по-скоро морални. Когато още при планирането на проекта стана въпрос в какво да се изразява българското съфинансиране, което трябваше да се поеме от МЗХ, предложих да бъде изградена Национална ДНК лаборатория. Първо – защото е необходима. Второ, защото по най-прозрачен начин ще бъдат изразходвани тези немалко средства – оборудване, апаратура – нещо, което е реално, може да се види, да се пипне, не може да се фалшифицира. Предложението веднага беше прието от д-р Стоилко Апостолов, ръководителя на проекта, г-н Герасим Герасимов – пряко ангажиран с проекта от швейцарска страна, от всички институции. И дотам. Лабораторията трябваше да заработи през 2013 г. Не можах обаче да убедя министрите, управляващи земеделието и храните през този период, в необходимостта от лабораторията и осигуряване на вече планираните средства. С министър Танева имах само един разговор. И... лабораторията е факт.

- Каква е ролята на изградената лаборатория и кой и как я изпълняваше досега?

- Лабораторията поставя началото на нов етап на развъдната дейност у нас, а тя има дълбока, но сложна история. За начало на организираната развъдна дейност се приема 1914 г., със създаването на говедовъдните сдружения. Следват: поставянето на солидна база през 30-те-40- те години; мощно развитие през 50-80-те; пълен разгром през 90-те и начало на възраждането от 2000-та година – със създаване на развъдните организации.

- Какво отношение има тази история към лабораторията?

- Пряко. Защото вместо да вървим последователно към един абсолютно ясен модел на развъдната дейност, ние вечно търсим „свой път“, водим битки, борби, „раждаме“ хаос. Така изкуственото осеменяване в България започва да се прилага от началото на миналия век. През 1938 г. към Министерството на земеделието е създадена служба по „Изкуствено осеменяване и борба с развъдните болести”. Тогава, когато в много от водещите сега страни в областта на животновъдството за това не са и чували. През 1950 г. в страната има 400 стационарни пункта по изкуствено осеменяване. А през 2010 г. (60 години по- късно) водим борба за запазване на единствените две останали у нас станции по изкуствено осеменяване, за запазване на ИАСРЖ от ликвидиране, като център на развъдната дейност у нас. Щеше ли да се гордеем сега, че имаме една от най-богатите генбанки, че имаме най-пълни записи за състоянието и развъдния статус на породите в базата данни на ФАО – DAD-IS, в EFABIS, че от 90-те години не сме загубили нито една автохтонна порода, а напротив – отчитаме устойчиво развитие.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юни 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg