Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Август 2016
Скъпи сме на планирането и евтини на прилагането
Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България (АПБ)

Скъпи сме на планирането и евтини на прилагането

print

e-mail facebook

 

- Г-н Белев, кои са измеренията и видимите ползи от капацитета на служителите и организациите, отговорни за опазването на природата в защитените територии и НАТУРА 2000 мрежата у нас, за който и тази година Асоциацията на парковете в България организира мащабно обучение в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма?

 - Тази година имахме три акцента в програмата – „Престъпленията в околната среда“, панел воден от експерти на нашия дългогодишен партньор Асоциацията на прокурорите в България, „Планове за управление на защитени територии и зони“ с представяния от авторите на последните разработени планове за управление от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и „Управление на защитените територии“, а също и лектори от Испания, Армения, Молдова и Беларус. Ползата от това разнообразие в обученията е насочена на първо място към разширяване на представите и познанията и възможност да се дискутират актуалните теми с най-добрите национални специалисти. В този смисъл обученията не са само място, където слушаш лекции, но и място за дискусии. Едно е да виждаш наказателния процес само от погледа на съставител на констативните протоколи и съвсем друго е да получиш и погледа на един работещ прокурор като г-н Милчо Генжов от Габровска окръжна прокуратура или академичния поглед на един известен пеналист като проф. д-р Момяна Гунева и да обсъждате с тях определени теми. На второ място, ние се опитваме да увеличаваме индивидуалните умения в управляващите защитените територии, като каним известни лектори в различни области на планиране на времето, ефективно презентиране, умения за качествено фотографиране и т.н.

- Коректив за кои дейности на Дирекциите на Природни и национални паркове и на регионалните инспекции по околна среда и води у нас се явяват най-често неправителствените природозащитни организации?

- Това е една от функциите на неправителствените организации - да запълват липсите или коригират пропуските на публичните организации. Ето например, нашите обучения запълват липсващите програми за квалификация в системата на управление на защитените територии и зони. Друга по-видима част е корекцията на грешките или пропуските в дейността на институциите. На този свят няма нито съвършени хора, нито съвършени институции и гражданските структури се явяват един от корективите, когато някъде се установи пропуск или грешка в работата на публичните институции. Друг такъв коректив, например, са медиите. Така неправителствените организации и медиите добавят капацитета на гражданите към капацитета на институциите, за да може обществото да се развива.

- Стигнахме ли като общество до безспорни партньорства между държавния и неправителствения сектор по определени казуси и проблеми при опазването на българската природа?

- Всъщност, тези партньорства са по-голямата част от взаимодействията ни с държавата, но просто защото липсва скандал някак си остават невидими за обществото. Неправителствените организации са традиционният партньор на държавата в процеса на развитие. Малко са стратегическите документи и нормативни актове в нашата област, в които държавата и НПО да не си взаимодействат при изготвянето им. Ще дам актуален пример с процеса на вписване на услугите, оказвани на човека от екосистемите в националната статистика и стопански живот. Има европейска директива със съответните срокове и в момента има няколко партньорства на държавни институции, неправителствени и академични организации, които работят за нейното изпълнение – да определят кои са тези услуги, как да се картират, оценят и остойностят, за да може реално и ефективно да бъдат вписани в икономиката ни и по този начин да водят до опазване и добро управление на екосистемите. Друг актуален пример е съдбата на делфините – защо намаляват и какво може да направим, за да опазим тези красиви обитатели на нашето море. Тук пак имаме партньорство с държавата, включително премиера, който също се ангажира с проблема.

- Ще припомните ли някои от заслугите на експертите от АПБ за набраните и осъществени проектни предложения в рамките на Програмата за финансиране на подпомагащ биоразнообразието бизнес по българо-швейцарското партньорство, удостоени с грамота на европейския комисар по околна среда Кармену Вела в рамките на наградата, присъдена от ЕК на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“?

- Тази дейност е пилотна – опитваме се да покажем, че и с микрофинансиране може да се подпомогнат бизнеси и да се създадат трайни работни места, които не просто да използват природните ресурси, но и да водят до тяхното опазване. Така финансирахме разширяване на портфолиото на една туристическа фирма в областта на фототуризма чрез създаване на специални укрития за снимане на вълци и хищни птици в Понор планина, развитие на овцевъдство в района на Узана, където не действа мярка Пасторализъм и където пасищата бяха изоставени от години с целия проблем на загуба на биоразнообразие от този процес, през създаването на микропредприятие за преработка на горски плодове в с. Превала или развитие на нови продукти в една къща за гости с ферма с. Съботковци, насочени към т.нар. зелени училища. С друга наша дейност, каквито са иновативните механизми за финансиране на защитени територии, се опитваме да покажем, че бизнесът може да замести държавата в част от нейните функции. По тази дейност подпомагаме проекти в с. Меляне, Георги Дамяново и с. Драшкова поляна, при които се създават информационни центрове от нов тип, в които тази функция на държавата ще се изпълнява от бизнеса и не само че няма да ангажира публични средства, но и ще осигурява такива за обществено-полезни дейности. Друг подобен проект е финансирането на веломаршрути в Западна и Централна Стара планина, като част от туристически продукт.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Август 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg