Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Юни 2017
Отлично състояние на есенниците с продуктите на Екофол!
Земеделският стопанин Христо Жеков залага на Aminо Expert Impuls в пшеница и на Helasol Bor в рапица

Отлично състояние на есенниците с продуктите на Екофол!

print

e-mail facebook

За да установим ефекта от продуктите на Екофол, в продължение на два месеца наблюдаваме посевите с рапица и пшеница на земеделския стопанин Христо Жеков. Той обработва 20 000 дка земя във Варненска област. Фермерът работи с българската компания Екофол още от основаването на фирмата и разчита на продуктите й от обеззаразяването на семената до жътвата. През есента на миналата година в стопанството са заложени 4200 дка с рапица и 8600 дка с пшеница. 

В първите дни на месец април рапичните посеви още не са се съвзели от тежката зима. „Различните полета се развиват различно. Имаше такива, които не можаха да поникнат навреме, с необходимите бройки растения, а има и много добри“, сподели Христо Жеков. Климатичните условия в земите на стопанството му са твърде специфични. Въпреки обилните снеговалежи в страната, тук снежната покривка е била едва 4-5 см и няма запаси от влага. Още през април почвата е била напукана и затова пролетните дъждове тук са от особено голямо значение. През април и май в региона на село Орешак са паднали едва 13 литра дъжд. За да стимулира рапицата, Христо Жеков е вложил при първо третиране продукта CONTESSA и състоянието на посевите видимо се е подобрило. Второто третиране през май е извършено с торове с високо съдържание на бор – Helasol Bor. Цъфналите рапични полета не само радваха окото, видимо бяха в много добро състояние. „Културата е опрашена и това спомогна за привличането на пчелите, оформянето на здрави растения и разклонения и на голям брой шушулки“, коментира още Христо Жеков.

През предходната стопанска година Христо Жеков е използвал в пшеница най-новия продукт на фирма Екофол – това е Импулс от серията Амино Експерт. Тогава е установил положителен ефект върху житните растения и затова сега е решил да заложи на 100% на иновативния биостимулатор. Какво установява фермерът след третирането през май? „Имаме много добри резултати, пшеницата в момента е на фаза изкласяване, има 5-6 братя и е в много добро състояние, коментира земеделският стопанин. - Тази година културата е опазена от болести, липсват миналогодишните проблеми, посевите са чисти. Фунгицидите и листните подхранвания са оказали нужното действие. Това е ранен сорт пшеница и наблюдаваме засилено пролетно братене. След подхранването с листен тор братята тръгнаха масово, еднакво, няма разминаване, оформят вече класове. С една дума има висок потенциал за добив. Сега след третирането с Импулс, който съдържа фитохормони, аминокиселини и микроелементи, очакваме още по-добър ефект върху пшеницата. Целта е да се задържи още по-зелена до края на вегетацията, да изхрани зърното и да се постигне по-качествено усвояване на вложените торове“. Христо Жеков не крие надеждите си и за дъжд, който да благоприятства развитието на посевите с пшеница.

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Юни 2017



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg