Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Март 2018
Мечтите се сбъдват със смирение
Собственикът на Къща за гости Европа Емил Александров строи оранжерия за градински домати с изкуствено „слънце”

Мечтите се сбъдват със смирение

print

e-mail facebook

 

Три години след като Къща за гости Европа стана факт, собственикът и Емил Александров тази година започна строеж на оранжерия с изкуствено „слънце”. Така ще е един от първите, който вкарва технологии в селския туризъм. Оранжерията ще бъде върху площ от 300 кв. м в двора на самата къща. И ще е една от „предпоследните” мечти, които предприемачът инженер-хотелиер възнамерява да сбъдне до няколко месеца.

Сънуваните сочни домати

Странно е, но собственикът на къщата за гости никога не е разбирал от земеделие. За сметка на това е страстен почитател на зеления начин на живот. Като се започне от спорта, на който посвещава поне три часа на ден, мине се през стремежа строителството, което извършва, да е екологично във всичките му аспекти. И се стигне до една толкова човешко желание. Да похапва сочни, градински, български домати и през зимата. То идва от времето, когато през 90-те години е бил емигрант в Канада. Там живее няколко години, за да събере първоначалния капитал за инвестициите, които по-късно ще направи в България.

„Жадувах за градинския домат. Сънувах го. В Канада зеленчуците и най вече доматите са като пластмаса, същите, каквито сега търговските вериги ни ги продават. Жалко е, защото те толерират основно такива производства”, спомня си той.

С отпадъчна минерална вода

Идеята на оранжерията е да задоволява освен личните нужди на собственика, така и на ресторанта към къщата за гости. Да могат гостите да влязат през зимата и да си откъснат домати или краставичка като през лятото. В нея ще има и пипер и може би подправки. Планираното съоръжение ще се отоплява с отпадъчна минерална вода, която използват за минералните басейни. Вместо да я изхвърлят, тя ще минава и през оранжерията. Също така, ще направят изкуствено осветление, така че да имитира различна дължина на вълните, такива, които заместват слънцето, необходими за фотосинтеза на растенията. Тя ще е между 350 нанометра, което е в червения и синия спектър, 5:1 съотношение. Това поне теоретично е необходимо за процеса фотосинтеза на растенията, разказва инженерът. Той обясни, че не знае дали някой друг го прави в България, просто го е открил в интернет, търсейки начин да сбъдне доматената си мечта.

Оранжерията няма да е вертикална, а най- обикновена, с вкоренени в земята растения. Ще използва само български сортове от Института по зеленчуци в Пловдив „Марица”. Поради светлината и нормалната температура всичко автоматично ще се вентилира.

Затворен цикъл

С построяването на оранжерията предприемачът на практика изцяло ще затвори цикъла с използването на минералната вода, за която е платил необходимата концесия към община Долна баня. Така топлата минерална вода от трите свързани басейна, които са факт, се използва за отопление на цялата къща и ресторанта, който е отделна постройка, а сега ще служи и за отглеждане на зеленчуци. Любопитно е да се научи, че Къща за гости Европа е проектирана от жена архитект и може би това личи по истински „зелен” комфорт, който предлага. Въпреки че стаите са с тип френски прозорци, така са проектирани, че в сградата не се използва климатик въпреки горещините през лятото, освен обикновени щори. В случай на непоносими жеги, е предвидено в тръбите за парно през лятото да минава студена вода, която да охлажда помещенията. Която отново е свързана с минералните басейни и по този начин с един продукт се решават няколко проблема.

Къщата за гости е построена със средства по Програмата за развитие на селските райони по мярка 311. 50% са собствени инвестиции, другите са европейски пари. Тя е била приключена в късното лято на 2015 г. Теренът е около 15 дка и е закупен от Емил Александров в началото на този век от общината. Там той е имал идея да построи аквапарк, заедно с чужд инвеститор, но идеята не се е осъществила поради пречки на родната администрация. Така или иначе, с много търпение и труд той успява да осъществи мечтата си 15 години по-късно.

В момента освен къщата за гости, има три минерални басейна и детски басейн за плуване, игрища за тенис, федербал, тенис на маса, футбол, волейбол, баскетбол. Има колела под наем за желаещите, както и СПА. Близостта на Боровец пък дава възможност и за ски.

На въпроса как е сбъднал мечтите си, Емил Александров отговаря просто: „С търпение, труд и смирение.“

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Март 2018



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg