Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Четвъртък, 23 Май 2019

Май 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Май 2018
Сеитбата започна късно
С авиация срещу вредителите заради влагата

Сеитбата започна късно

print

e-mail facebook

 

Тази година зърнопроизводителите навлязоха в активния земеделски сезон със закъснение. Причините са няколко – снеговете през март, последвани от снеготопене и дъждове. Много от фермерите имаха затруднен достъп до нивите си. „Всяка година имаме предизвикателства, с които трябва да се справим и винаги природата е с една крачка пред нас“, коментира председателят на Врачанския съюз на зърнопроизводителите Румяна Ангелова. По думи на стопаните от региона отражение върху есенниците - пшеницата, ечемика и рапицата, оказа периодът на преовлажняване. Земеделците се надяват влагата да не навреди сериозно на културите, а и са колебливи очакванията им за добивите от по-късната сеитба.

Поради невъзможността да влязат в обработваемите си площи, стопаните се принудиха да прибегнат до използване на авиационна техника в борбата с вредителите, за което е необходимо разрешение от Българската агенция по безопасност на храните.

Един от потърпевшите на климатичните особености е Борислав Тоев от Врачанското село Софрониево, който обработва 11 000 дка. „След топлата и влажна зима се наблюдава сериозно заплевеляване и е необходимо задължително да използвам хербициди след сеитбата“, коментира Борислав Тоев. Фермерът отглежда пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, фуражен грах и биолюцерна. Междувременно коментира и земеделието в региона, като по думите му - за рентабилно производство стопаните трябва да следят последните технологични тенденции, да участват в семинари и да обменят идеи по региони. За стопанството на Борислав Тоев предстоят освен сеитбени, и ремонтни дейности, нови складове за съхранение, инфраструктурни промени.

 

 

Автор: Петя Петкова
Целия материал четете в брой Май 2018ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Защо всички искат Капрено?
Емил Русев: Това е най-рентабилният продукт на пазара

Ако всички се обединим в камара, ще сме силни пред държавата и ЕС
Стайко Стайков, председател на БАСЗЗ

За земеделието с усмивка, любов и отговорност
Галина Пейчева: Чувствам се комфортно в този бизнес

Да си спомним за Цветан Гърбешков
За него нямаше невъзможни неща

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg