Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Четвъртък, 18 Октомври 2018

Октомври 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Май 2018
Изкуственият интелект – горещата тема на ЕС
Светлана Боянова създаде четвътртият земеделски хъб в ЕС

Изкуственият интелект – горещата тема на ЕС

print

e-mail facebook

Горещата тема в Европейския съюз от година и повече са иновациите. Няма сектор от икономиката на Общността, в който да не се говори за цифровизация, роботизация, изкуствен интелект и иновации във всичките аспекти на това понятие.

Изкуственият интелект заема позиции и в сектора на земеделието. Дори шефовете на агроразплащателните агенции в ЕС само преди месеци на годишната си среща в Латвия основно са говорили за дигитализация и роботика.

Не е случайно това, че Франция за последните години е инвестирала над 50 млрд. евро в иновации, от които само за земеделие са 5 млрд.

Под пара са и западните ни съседи

И докато ние в България все още сме основно на вълна директни субсидии и кога ще си вземем помощите, то цифровизацията в агросектора буквално е подлудила всички страни, включително и съседите ни от Западните Балкани - Турция, Албания, Румъния, Македония. В Македония, която дори все още не е в ЕС, за изобретения, иновации и дигитализация се работи под пара. И това са все хора, които са били на Запад, получили са там образование, замогнали са се и сега работят активно за страната си в тази посока. Унгария пък вече има изготвена национална стратегия за иновации.

3200 оперативни групи в ЕС

На територията на Европейския съюз вече действат 3200 оперативни групи, които имат пряко отношение към иновациите. Те са финансирани по Програмите за развитие на селските райони на съответните страни. Само в Испания се очаква техният брой да стигне 850 ОГ.

Къде сме ние? Все още България не е стартирала мярка 16,1, която всъщност ще финансира Оперативните групи. Тя се отлага от миналата година за втори път. През май трябваше да започне прием на проекти, но това няма да се случи. Министърът на земеделието Румен Порожанов обеща тя да тръгне през септември тази година.

Засега изглежда, че България като официална политика все още не се вълнува чак толкова много от това, че роботите ще работят редом със земеделците. Не така стоят нещата обаче в неправителствения сектор.

ИАИ и ФАО

В последната десетдневка на април Институтът за агростратегии и иновации с председател Светлана Боянова разбуни духовете на тема дигитализация. Боянова съвместно с ФАО, организацията за прехрана и земеделие към ООН, беше домакин на уникален за Балканите международен форум „Заедно за силно цифрово земеделие”. Събитието беше на високо ниво, в рамките на Българското председателство на ЕС. В интерес на истината то събра представители на агробизнес, науката, НПО от Западните Балкани. Сред участниците бяха и Пека Песонен, председател на най-могъщата земеделска организация Копа и Коджека, министърът на земеделието на Франция, представители на Европейската комисия. Еврокомисар Мария Габриел лично дойде да говори, както и вицепремиерът Томислав Дончев, министър Лиляна Павлова и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

И докато гостите споделяха своя успешен опит от въвеждането на иновации в страните си, а представителите на властта от българска страна се нагърбиха с обещания в бъдеще време за дигитализацията на земеделието у нас, Светлана Боянова обяви горещата новина. Тя изстреля страната ни на четвърто място в ЕС като инициатива. А именно, създаването на четвъртия в Общността агродигитален хъб в България от Института за агростратегии и иновации.

 

Автор: Светлана ТрифоновскаПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Изнасяме сушени буби за САЩ
Проф. д-р Паномир Ценов, директор на Опитната станция по бубарство и земеделие във Враца

Знаете ли какво да питате Държавен фонд „Земеделие”?
Големите и средни фермери следят сайта на ДФЗ, на малките е нужна помощ, според Антония Петкова, директор на ОД ДФЗ - Ловеч

Звездни успехи на полето край Паскалево!
Силни продукти, партньорство, професионализъм

Престижна награда за Пионер
Призът е за най-висок пазарен дял при продажба на семена царевица и слънчоглед

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg