Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Юни 2018
Защо финландците са щастливи
Ресторант Плевен в Тампере е памет на финландците, сражавали се за България през 1878 г.

Защо финландците са щастливи

print

e-mail facebook

 

Поех по улиците на Хелзинки и се успокоих. Първо с носа ми се случи чудо. През ноздрите ми, вечно запушени от мръсотията в София, минаваше на силни струи студен и чист въздух. Хората ми се усмихваха дружелюбно. Така е навсякъде, където бях. И в Тампере, и във Вааса. Никъде нямаше следи от южноевропейската превзетост. Никакви натруфени сгради. Нито следа от алчност и претенции. Градовете са в гората и гората е в градовете. Ето какво е отношението към риболова. Хората и децата, които ловят на червей, не си купуват билет. За сметка на това пък тези, които са с изкуствена стръв, плащат за билет, защото се очаква уловът да е сериозен. Уважението към естествения развой на живота личи и в отношението към гората. В горите на Финландия падналите дървета се оставят така. За да се съхранява екосистемата. От ручеите можеш да пиеш чиста и студена вода до насита, съвсем близко до града. А към изоставените горски къщи никой няма да посегне. Практически никога. Чувствах, че тук никой няма да позволи да изпаднеш в беда. Дори и да не си осигурен, в болницата няма да те оставят без помощ, увери ме българката Милва Минова, която живее в Тампере.

Нов живот на 45 г.

Казват, че финландците били щастливи хора. Заради системата на обучение. Мисля, че причината е в отношението на държавата към хората. Тя провокира всеки да учи. На безработните дори плаща да учат. А колкото възрастта ти е по-голяма, толкова парите, които получаваш за образование, са повече. Милва Минова каза, че на 45 години всеки човек трябва да започне да учи. За да освежи и изостри сетивата си. Тя вече завършва второ висше образование. Държавата й плаща, но й позволява да упражнява и своя дейност. Милва има няколко козметични салона. Така дава възможност на безработни да осигурят хляба си. Домът й е Аврамов дом, като сърцето й.

Във Финландия е прието да си социален. За да ми го демонстрира, ми показва безплатната пералня за килими, обществена сауна и плаж на градското езеро.

 

Финландците за България

После ме заведе с гордост в заведение Плевен, в центъра на Тампере. То е в стара сграда на текстилна фабрика. Нейният притежател е бил най-богатият човек на града и благодетел в края на 19 в. Кръщава един от цеховете на фабриката си Плевен. Защото всички мъже, негови работници са се върнали живи от битката за Плевен по време на Руско Турската освободителна война. Тази история е разказана в менюто вестник на ресторанта, който се намира в едноименния цех.

Обичам финландците. Приемат хората, без да ги съдят. Мисля, че това е народът, който отлично е осмислил най- важната Божия заповед. Обичай другите така, както и себе си.

 

Обичат си доматите

Обикаляме с българина Асен Чолев, който живее във Вааса района. Стигаме до Нарпес - мястото, където се произвеждат 60 процента от зеленчуците на Финландия. Тук работят виетнамци, украинци, босненци, македонци, албанци.

Но кое е най-впечатляващото по отношение на финландското градинарство. Въпреки че доматите и краставиците им са около трийсетина процента по-скъпи от холандските, финландците предпочитат да си купуват техни домати. И не само поради местен патриотизъм, а просто защото те наистина са по-вкусни.

Когато види човек безбройните огромни, пълни със светлина и топлина оранжерии, ще се убеди в това. А голяма част от оранжериите се управляват семейни ферми.

 

Автор: Светлана Трифоновска



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg