Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Юли 2017
Ден на оранжерийните домати с Лебозол България
Висококачествените решения в зеленчукопроизводството

Ден на оранжерийните домати с Лебозол България

print

e-mail facebook

На Открит ден на оранжерийните домати край с. Цалапица фирма Лебозол България представи ефикасността на своите продукти в зеленчуковото производство.
„Нашата мисия е да направим пълен и балансиран режим на хранене на растенията, съобразен с изискванията при производството на домати в оранжерийни условия“ уточни Теодора Томова, агроном консултант във фирма Лебозол. Тя ни разказа в подробности за използваните торове на немската марка и схемите за тяхното приложение.

„Внесохме продуктите Лебозол с листно третиране и почвено- чрез поливната система. Подхранването, което направихме чрез системата за напояване стартира с продукт с високо съдържание на форфор и калий - ПК Макс, няколко дена след разсаждане на доматите с цел да ги направим с по-устойчив и по-здрав корен, както и да подобрим общото здраве на растенията. Впоследствие включихме и продукти от гамата Нутриплант. Съответно 6-12-6, 12-4-6 и Нутриплант 36 с високо съдържание на Азот - 351 г/литър, и Магнезиев оксид - 39 г/л. Всички тези продукти съдържат микроелементи в хелатна форма. В началото на вегетацията, преди генеративната фаза, нормите бяха 2-2,5 л/дка. В процеса на плододаване започнахме да увеличаваме нормите на 3-4 л/дка, като в програмата включихме и Калиев нитрат.“
 
Освен почвено, оранжерийните доматите са подсилени и с листно подхранване. Зададохме въпроса: „Какви продукти от гамата на Лебозол са включени в схемата?
„Използвахме Магнезий, част от новите попълнения в серията ни специални торове. Една от главните му роли е да стимулира фотосинтезата, от една страна, а от друга - да спомага за по-доброто усвояване на водата през корена.“

Поради недостиг на желязо в хранителната схема е включен и биологичният продукт Желязо Цитрат - биологичен продукт, с 51 грама активно вещество на литър.
„Към него добавихме и Аминозол, продукт, който се радва на най-голям успех от продуктовата ни листа. Чисто органичен, съдържащ повече от 20 различни аминокиселини и пептиди, съответно и 9,4% (116 г/л) органично свързан Азот, той е основополагащ за изграждането на растителния организъм.“

При стартирането на плододаването доматите са третирани листно с Калций Форте, един от най-желаните продукти на Лебозол в оранжерийното производство. Той е с високо съдържание на водоразтворим Калций във форма на калциев формиат. Схемата е допълнена с Аминозол и Бор, който има голяма роля за растежа и развитието на полена, включително и за клетъчното дефиренциране, уточни Теодора Томова. „Препоръчваме първото третиране на доматите с Аминозол и Бор да стане преди първия цъфтеж, а второто - при прираст между 80 см и метър, до около трета китка, за да компенсираме вече изразходения Бор.“ Когато работим с листните торове, освен почвеното подхранване, засилваме и качествата на продуктите, както вкусовите, така и способността им да бъдат транспортирани и съхранени, подчерта Теодора Томова. От друга страна, торовете Лебозол правят растенията по-устойчиви на заболявания и неприятели.

Домакин на открития ден беше фирма Опора Заден България, която не за първи път използва немските торове Лебозол в експерименталната си база край пловдивското село Цалапица.

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Юли 2017



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg