Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Юли 2018
България плени агрожурналисти от ЕС
Какво прави държавата за малките фермери, питаха репортерите

България плени агрожурналисти от ЕС

print

e-mail facebook

 

Никога няма да забравя онова поле с ягоди и малини. И тревата, и как фермерът и неговото семейство се бореха да отглеждат плодове, чисти от химия. Това е незабравим спомен за мен. Така простичко каза преди да отлети за Дания Фредерик Далбитцер. Той е журналист в LandbrugsAvisen - селскостопански вестник, четен от 90% от земеделските производители в страната на Ханс Кристиан Андерсен. По-късно в публикацията си Фредерик написа, че България е сред един от сериозните конкуренти на Дания в биопроизводството. Фредерик Далбитцер беше част от групата от 22-ма агрожурналисти от ENAJ-европейската мрежа на земеделските журналисти. Те гостуваха на колегите си от АСЖБ - Асоциацията на селскостопанските журналисти в България по време на Председателството на България на ЕС. Това стана в дните, когато страната ни стана домакин на регулярната неформална среща на земеделските министри на ЕС, на която дойде и еврокомисарят по земеделие Фил Хоган, както и лидерът на най-могъщата земеделска организация Копа и Коджека.

Гостуващите журналисти бяха от Швейцария, Дания, Германия, Белгия, Унгария, Словения, Великобритания, Румъния и България. Първите два дни от програмата бяха изцяло организирани от АСЖБ. А през третия и четвъртия дни Министерството на земеделието, храните и горите пое домакинството. Тогава се присъединиха още репортери и от чужбина, и от България, като АгроКомпас беше част от тях.

Сред гостите бяха и председателката на ENAJ Катарина Сьозер от Германия и почетният лидер Джеф Верхарен от Белгия.

Ненамеса - свободно мнение

Важното е да се отбележи, че този тип пътувания са напълно независими. Всяка година групата от ENAJ на различни страни е домакин на такива срещи. Идеята е да се покажат важни земеделски производства или проблеми в секторите от страната-домакин. Но най-вече репортерите от ЕС да се срещнат, за да си сътрудничат.

Един от основните принципи на европейската мрежа на журналистите е да зачита правото на свободата на словото на гостите и да не се намесва в публикациите. Тези престрипове нямат нищо общо с организираните от DG Аgri, които са финансирани от Европейската комисия.

Не медии, а журналисти

И още по-важно е да се знае, че ENAJ е неправителствена организация, в която не членуват медии, а само журналисти. Те са равнопоставени, независимо от позицията, която заемат в своите издания. Като цяло преспътуванията почти изцяло се случват благодарение на доброволния труд на членовете, а разходите по тях се поемат от дарители и минималните такси, които се внасят от всеки участник.

България и гостите

Целта на българското домакинство беше да покаже типични земеделски производства за България. Отглеждане на рози и лавандула, производство на розово масло и други етеричномаслени култури, в които страната ни е безспорен лидер. Красотата на България с минералните извори и хората, които живеят в селските райони. Затова наред с популярните дестинации, като Розовата долина, бяха и такива като Долна Баня, известна с минералните си извори, и някогашната й слава като Малинова долина, както и село Васил Левски с мандра Под Балкана.

Русия получи азбуката и християнството от България

И когато става дума за земеделие, няма как да не става дума за туризъм. На гостите специално им бяха показани старините на най-древния град в Европа - Пловдив, и едни от най-старите църкви пак в Европа - в София.

По този повод имаше и комични ситуации. Една от тях е среднощната разходка на групата в Стария Пловдив. Когато част от гостите ни видяха кубетата на една от православните църкви, възкликнаха: „А, вие имате руски църкви, нали.”

Бяха повече от шокирани, когато ние българите вкупом с възмущение им обяснихме, че всъщност Русия е получила християнството от България, както и азбуката, на която пишат - кирилицата.

 

Автор: Светлана Трифоновска



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg