Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Август 2018
Портфолио Фарм - синхронът между науката и практиката
И тази година традиционно платформата беше представена в няколко региона на страната

Портфолио Фарм - синхронът между науката и практиката

print

e-mail facebook

 

Всяка година фермерите с нетърпение очакват платформата Портфолио Фарм на Пионер, която е образцовият модел на съвременното земеделие. Тя представя последните разработки на науката в областта на селекцията и добрите земеделски практики, които са основа за високите добиви. А всяка година е различна, като климатични условия. Целта на опитните полета е да се провери как съвременната генетика реагира на различните видове стрес. На Портфолио Фарм зърнопроизводителите имат и уникалната възможност да почерпят знания от „извора“ - компетентните агрономи на Пионер.

И тази година традиционно платформата беше представена в няколко региона на страната, предлагащи различни условия за отглеждане на пролетните култури – край Стара Загора, Елин Пелин и село Победа, Добричко в Североизточна България.

Слънчоглед по три технологии

При конвенционалните слънчогледи най-новото попълнение е Р64LL125. Този хибрид превъзхожда най-добрите стандарти в България по отношение устойчивост на мана и синя китка.

P64LC108 e по Клиърфийлд технологията, а от Клиърфийлд Плюс сегмента от тази година на пазара е P64LР130. Агрономите на Пионер коментираха, че благодарение на внедрения ген в хибридите се елиминира проблемът с пожълтяването на листата след пръскане с препарати на база имазамокс.

Делът на отглежданите слънчогледи в България по Експрес технологията е около 63%. Причината – висок и стабилен добивен потенциал и по-ниски производствени разходи. Най-предпочитаните хибриди в този сегмент са P64LЕ25, заедно с P64LЕ99, най-ранният P63LЕ113 и високоолеиновият P64НЕ118. Очаква се добивите от слънчогледите на Пионер да надминат 400 кг от декар.


Царевица с акцент сухоустойчиви хибриди

Царевицата на всички опитни полета на Пионер е в изключително добро състояние, очакваният добив е за над тон от декар. Продуктовата линия Optimum®AQUAmax® работи безотказно и началният 60-дневен стрес от развитието на културата при тези хибриди няма да намали резултатите. Очакванията са разликата в добивите между хибридите от линията Optimum AQUAmax и конвенционалните да надмине 100 кг от декар.

Характерна за Optimum AQUAmax хибридите е мощната коренова система, която извлича пълноценно хранителните вещества и водата и още едно предимство - устицата им при сухи условия се затварят и се намалява транспирацията и по този начин отдаването на влага от растенията се минимизира, като растението остава жизненоспособно.

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Август 2018



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg