Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Ноември 2018
Хибриди за рекорди на Синджента – експертът в слънчогледа
През 2018 г. слънчогледът доказа защо е една от традиционните култури за България

Хибриди за рекорди  на Синджента – експертът в слънчогледа

print

e-mail facebook

За поредна година българските земеделски производители, заложили на слънчогледовите хибриди от Синджента, са доволни от високите добивни резултати. Тази година, поради валежите, паднали в нужното количество и правилния момент, почти в цялата страна реколтата от слънчоглед е по-голяма в сравнение с предходната суха и гореща 2017-та.

Експертът в слънчогледа – Синджента, за поредна година се утвърди като компания, притежаваща богато портфолио от слънчогледови хибриди във всички технологии, доказващи върховото си представяне, както при благоприятни, така и при екстремни климатични условия. Големият екип от специалисти на Синджента и правилното позициониране на хибридите печелят все по-стабилни позиции, както при настоящи, така и при нови земеделски производители. През 2018 г. слънчогледът доказа защо е една от традиционните култури за България.

Добре познатият и предпочитан хибрид Неома и през изминалата година е №1 Clearfield® хибрид в България. През единадесетте години, в които този хибрид е на пазара, се е утвърдил като стандарт за високи добиви и стабилност на представянето. В подкрепа на твърдението, че на Неома може да се разчита, идват и изключително високите резултати достигнати през 2018 г.

Рекордни добиви от Неома (400 кг/дка и то от над 6000 дка производствени полета) ожънаха стопаните от фирма Агрозлатекс ООД в района на град Чирпан. Хибридът се представя повече от прекрасно и в Северна България, където на демополета на Синджента достигнатият добивен потенциал е 477 кг/дка.

Партньорът на Неома в Clearfield® технологията е Диамантис. Блестящото представяне на този Clearfield® хибрид от новата селекция на Синджента е повсеместно в цяла България. Впечатление правят резултатите на Кооперация Четирилистна Детелина, село Трънчовица. От производствени посеви средният им добив от Диамантис е 438 кг/дка, а най-високият регистриран резултат е 521 кг/дка на блок от 21 дка. Добивите от производствени посеви в Южна България също са изключително високи. 412 кг/дка среден добив от 1000 дка са ожънали стопаните от ЗКПУ Бели бряг в радневското село Бели бряг.

Шампионът Бакарди застана достойно на първо място по продажби в Clearfield® Plus сегмента през 2018 година в България. Този хибрид е най-предпочитаният в най-новата технология на отглеждане заради множеството предимства, които притежава. Една от водещите характеристики е високият му добивен потенциал, дори и при засушаване. Тази година Бакарди се прояви като истински лидер с максимални добиви от 492 кг/дка, достигнати на демонстрационни полета за Северозападна България. Що се отнася до производствените полета, г-н Милко Попов, управител на Агропо 2003 ЕООД, споделя, че добивът им от хибрида е 430 кг/дка, ожънат в с. Дъскот, Велико Търново. Високи добиви от Бакарди жънат и в Южна България. На демонстрационни полета на Синджента в град Айтос има получени максимални добиви от 427 кг/дка, което е впечатляващ резултат предвид условията в района през изминалата година.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Ноември 2018



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg