Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Юни 2017
Многоликото земеделие на Китай
Фокусът на „АгроКомпас“ при визита на група от СБЖ в селскостопански институции и ферми

Многоликото земеделие на Китай

print

e-mail facebook

Петата среща на върха през 2016 г. в Рига прокламира 2017-та за година за сътрудничество между медиите на Китайската и страните от Централна и Източна Европа. Съвпадение или просто знак в тази посока е и фактът, че точно т.г. Съюзът на българските журналисти и Общокитайската Асоциация на журналистите отбелязват 30 години от традиционните си контакти, при които разменят журналистически групи и информации по актулни въпроси и обществено-икономически сектори от взаимен интерес. По инициатива на китайската страна традиционното й домакинство през 2017-та си постави за цел да работи за задълбочане и на ниво журналистика за създадените и с реален потенциал взаимоотношения в земеделието, като ключова икономическа дейност за правителствата на Р България и Китайската народна република (КНР). Само месец по-късно подписаната на 23 май т.г. у нас декларация за създаване на Демонстрационен парк за сътрудничество в земеделието във формат „16+1“ от зам.-министъра на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров и Джан Таолин, заместник-министър на земеделието на КНР, показа реалния хоризонт в тази посока. Така организираното през април т.г. от СБЖ едноседмично гостуване на група български журналисти в Китай се оказа в пълен синхрон с важните събития на деня, които трябва да влязат в обектива на медиите. Нещо повече – осигурената от Общокитайската Асоциация на журналистите основна дестинация на пътуването в Провинция Юннан на КНР, с предвидените по маршрута й срещи и възможности за репортажи на българските журналисти от различни земеделски стопанства, само месец след това се потвърди като прозрение и значимост от стореното на ниво правителства и видимия потенциал в българо-китайските икономически взаимоотношения в сектор Земеделие. На 26 май т.г. визитата на Джан Дзулин, вицегубернатор на Народното правителство на китайската провинция Юннан у нас и срещата му с българския заместник-министър на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров, показаха, че Китай и България могат да си партнират във всички области на земеделието с посредничеството на Центъра за насърчаване на земеделието и сътрудничеството между Китай и Централна и Източна Европа.

Д-р Димитров припомни, че от 2012 г. до момента има 28 процедури за внос на български стоки в Китай, като за този кратък период са одобрени 4 от тях. По думите му трябват повече взаимни усилия в посока повишаване земеделския стокообмен между двете държави. „България е страна с малка територия, но има сериозен напредък при отглеждането и селекцията на трайни насаждения, като череши и праскови“, каза още заместник-министърът. Джан Дзулин изтъкна качеството на българските млечни и розови продукти и вино и тяхната популярност в цял свят. Според него страната ни може да изкупува традиционните юннанско кафе и чай, а български предприятия да изнасят посадъчен материал за провинция Юннан. Вицегубернаторът изрази готовност за обмен на опит в науката и технологиите. В такъв актуален и заслужаващ вниманието на медиите и българска общественост контект тази година СБЖ и Общокитайската Асоциация на журналистите уцелиха десетката в мисията си да продължат едно сътрудничество, което отразява и надгражда политическите и икономически взаимоотношения между техните страни, давайки обективна картина на един развиващ се потенциал. Този път в земеделието и производството на храни от фермерските общности в двете страни, които обезпечават гражданите си с качествени и разнообразни храни, произведени устойчиво в съответствие със стремежа за опазване на околната среда, водите и хуманното отношение към животните.
 
Не е случайно, че Ръководство за развитие на земеделието е Документ № 1 на китайското правителство всяка година, подчерта на специална пресконференция за българските журналисти в Министерството на земеделието на КНР в Пекин Джао Уайнинг, заместник-директор на неговия Генерален отдел за международно сътрудничество. По думите му водеща цел на политиката в този посока е насърчаване на структурата на земеделски растеж в страната чрез регулиране и реформа. В тази връзка основните акценти в Документ №1 на китайското правителство касаят необходимостта от подобряване работата в подкрепа на селското стопанство и продоволствената сигурност, управлението на провинцията, реформата на системата на земята и селските райони към нов и по-иновативен подход. Цялостната политика е ръководена от необходимостта да се създаде дългосрочен механизъм за по-нататъшно развитие на селското стопанство и гаранция, че градските и селските райони ще се развиват на консолидирана основа. Страната ни зачита практики и инициативи на земеделски стопани и подкрепя местни експериментални области за прилагане на мерки, адаптирани към местните реалности, подчерта Джао Уайнинг. В самото начало на пресконференцията за гостуващите в Пекин журналисти от СБЖ той припомни „фактът, че КНР откри специална длъжност на свое земеделско аташе в Р България и назначи подходяща личност на този пост. Това говори красноречиво, че определено имаме интерес от партньорство и конкретни икономически взаимоотношения в областта на селското стопанство с вашата страна. По думите му този интерес е към българските рози и розово масло, пшеница, вино, тютюнопроизводство. Не пропусна и сътрудничеството между научните институти в земеделието, които в Китай наброяват 20, и някои от тях вече работят със свои колеги от България.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юни 2017



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg