Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Технологии Брой: Юли 2017
Биолозя по образец край Никопол – съчетание на посадъчен материал, техника и торове
Масивите си Албена Симеонова създава и поддържа с фирма АГРО ФОРЕСТ КОНСУЛТИНГ ООД

Биолозя по образец край Никопол – съчетание на посадъчен материал, техника и торове

print

e-mail facebook

Съвместна демонстрация на лозов посадъчен материал, специализирана техника за обработка и торове показа българската фирма АГРО ФОРЕСТ КОНСУЛТИНГ ООД в село Любеново. В биолозето на Албена Симеонова край Никопол земеделски стопани от района се убедиха в качествата на технологиите. Бионасажденията край дунавското село са на високо европейско ниво. Една от причините за това е специализираната техника. Тракторите Same, официално внасяни у нас от АГРО ФОРЕСТ КОНСУЛТИНГ ООД, се представят идеално в лозови и овощни насаждения с различни ширини на междуредията, наклони на терена или открити полета. Моделът Frutteto е забележителен с компактния си размер и изключителната си маневреност. Инж. Стефан Василев, съсобственик АГРО ФОРЕСТ КОНСУЛТИНГ ООД разказа за предимствата на техниката и технологиите, приложени в лозята в Любеново. Първо агрегат разхвърля биологичната скала (тор-фосфор), след което ниско обемна пневматична (пулверизаторна) пръскачка Cima слага живи бактерии върху разхвърляната тор. Пръскачките покриват същата площ като „високообемните“ пръскачки, но използвайки много по-малко количество вода. Производителят Cima S.p.a. предлага навесни и прикачни нискообемни пулверизаторни пръскачки с обем на резервоара от 400 до 2000 л със специализирани разпръскващи глави в зависимост от типологията на насажданията, спомагащи за цялостното покритие на листната маса.

Тракторите Frutteto са налични в широка гама конфигурации, с кабина или ролбар, с механична или електронна навесна система. Ефективността, маневреността и комфортът са основен приоритет при създаването на сериите за допълнително повишаване на продуктивността.

Пред българските стопани в Любеново лозов посадъчен материал показа най-голямата пепинерия в Италия - Виваи Кооперативи Раушедо. Тя започва дейност през 1933 г. в малкото предалпийско селце Раушедо. Лидер е в производството на присадени вкоренени лози, понастоящем производството достига до 95 милиона и 100 милиона лози годишно, реализирани в 4500 бр. клонови комбинации с подложки. Поддържат производството на 500 десертни и винени сортове. 60% от произведеното се продава в Италия и 40% - в целия свят. Пепинерията произвежда и изнася за международните пазари със свои производствени бази в Испания, Гърция, Съединените щати и Австралия. Разполага със структура от 1100 ха открити и закрити площи с разсадници. Разработва иновационни проекти и прави проучвания, съвместно с италиански и международни научно-изследователски институти. Реализира своите резултати с помощта на собствения си експериментален център и лаборатория за микровинификации на сортовете.

Д-р Рафаеле Ниеда, търговски директор и експерт агроном в пепинерията, запозна стопаните от Никополско с качествата на посадъчния материал. Фокусът на специалистите е върху разработването на нови сортове, издръжливи на студ до минус 24 градуса и болести, сред които и мана. 

 

Автор: Мирела Спасова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg