Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Декември 2017
Мая Червеняшка: В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Всички виждат, че България умира, но на никого не му пука за нас

 Мая Червеняшка: В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете

print

e-mail facebook

 

Има един регламент на ЕС, според който средствата по програма „Де минимис” не могат да се използват от селскостопански производители. Така фермер, който иска да назначи хора на субсидирано работно място чрез Агенцията по заетостта, респективно Бюрата по труда, не може да го направи. Причината е, че в Агенцията по заетостта е упоменато, че фирми с код в областта на земеделието са недопустими да кандидатстват за субсидирани работни места.

Това спъва пазара на труда и реалните възможности да бъдат използвани такива субсидии в селското стопанство. Районът на Враца е аграрен район, в който нашите производители работят основно в областта на животновъдството и земеделието.

Облагодетелствани са всички сектори, с изключение на земеделието. Така е от десет години. Преди 2007 г. имаше субсидирана заетост в земеделския сектор от Бюрата по труда. Тогава безработните биваха обучавани на определени специалности по заявка на работодателя.

Срещам се с хора на различни нива, включително безработни. Хората имат по 2-3 дка двор, земя, но нямат първоначалния капитал, за да стартират свой проект. Убедена съм, че малкият и среден бизнес се потиска целенасочено. Можете ли да ми отговорите, в коя друга страна член на ЕС се субсидират на един и същ арендатор стотици хиляди декари земя. Това беше най-елегантният начин хората да бъдат прогонени и да им бъдат изкупени земите на безценица.

Не е причината за това Европейския съюз. Причината е тук. Това, което се направи вътре в България, беше липсата на механизми за подпомагане на малките в земеделието. Нежеланието да се отпуснат средства за първоначален капитал на малките.

Например, към Министерството на труда и социалната политика бяха предвидени по 20 хил. лв. безвъзмездно за безработни лица, които искат да си създадат малка фирма. Много от тях си направиха магазинчета и търговски обекти. Тези средства обаче не можеха да бъдат използвани за земеделие. В същото време чрез земеделското министерство по различни проекти можеха да участват само регистрирани земеделски производители. Но изискваните икономически единици са огромни. Откъде, според вас, ще вземе един обикновен човек, който иска да прави малък земеделски бизнес, 10 хил. лв., за да си насади градината или да си купи животни?

А вместо да е безработен, може да използва собствения си двор. Защото не може да си позволи да работи на полето, понеже няма как да опази продукцията си от ромски набези. Но дори и с двор от три декара, пак може да се издържа. Дори и в Швейцария няма.

 

Автор: Светлана Петкова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg