Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Май 2011
Развъждането на щрауси – бизнес без традиции, но с бъдеще
Държавата да не си заравя главата в пясъка

Развъждането на щрауси – бизнес без традиции, но с бъдеще

print

e-mail facebook
Може ли да бъде забавно и доходоносно отглеждането на щрауси в България или тази дейност трябва да отнесем по-скоро към особено рисковите занимания, на границата между бизнеса и авантюрата? И какво тласка хората с предприемчив дух към екзотичните производства, които освен съпътстващите проблеми изискват добра първоначална информираност, опит и значителни инвестиции. Няма да е пресилено, ако кажем, че развъждането на щрауси е без всякакви традиции в България, пък и навсякъде извън Африка, разбира се. Затова и проблемите със стартирането на такъв бизнес са много.
Намирането на качествено родителско стадо е особено важно. Това е така, защото за разлика от селскостопанските животни, репродуктивните способности при дивите се характеризират с големи разлики в броя на снесените яйца, люпимостта и преживяемостта на малките през първия месец. Може да се окаже, че сме купили скъпи, но некачествени родители.
Люпенето също е сложен процес, като при всяко диво животно. То изисква опитни работници. Друг въпрос е, че за да се натовари инкубатора, са необходими много снасящи майки. Използването на мини инкубатор е неефективно, а стандартният струва скъпо и не всеки може да си го позволи. Отглеждането на малките птици не е особено трудно, но също изисква опит. Проблеми има и с реализацията на готовата продукция.
След тези факти на дневен ред идва логичният въпрос – има ли смисъл тогава да се отглеждат щрауси в България? Естествено да, но с добре направена сметка и при сериозен обем на производство. Специално за щраусите, а и за другите екзотични производства, трябва да се помни, че сме туристическа страна и при разумна цена на месото туризмът може да поеме с пъти по-високо производство от сегашното.
 
За щраусите с любов
 
Щраусът е атрактивно животно, което няма как да не провокира човешкото любопитство. Ако още не сте виждали голямата птица на живо, бъдете сигурни, че първата ви среща ще е незабравима. Това е животински вид, претърпял 60 млн. години еволюция, който впечатлява с внушителния си размер, странни пропорции, уникални крака с два пръста, красиви пера, темпераментно поведение, с една дума – с всичко! И ако на първата си среща проявите явен интерес към щраусите, бъдете сигурни, че те ще бъдат два пъти по-любопитни от вас. Но едно е да видиш щрауси в зоологическата градина, да ги снимаш, да им се порадваш и после да си тръгнеш с хубавия спомен за тях, а съвсем друго е да инвестираш немалко средства в тяхното отглеждане със стопанска цел и с надеждата това да стане печеливш бизнес. В България все още на пръсти се броят фермите за щрауси. Толкова са и ентусиастите, които смело се захващат с това рисково занимание и въпреки съпътстващите проблеми и неангажираността на държавата, отглеждат някак си големите пернати. Може би и вие се питате защо, как и на каква цена? Точно такива въпроси ни отведоха до ферма „Щраусово забавление” в Долна баня.
 
Преди нашето посещение се чухме по телефона със собственичката Елмира Димитрова. Искахме да сме сигурни, че информацията, която имаме, все още е актуална и фермата продължава да съществува. Посрещна ни симпатична жена със завидна енергия на спортист и енциклопедични знания за щраусите. За любимите си птици Елмира може да говори с часове и то толкова увлекателно, че ще загубите представа за времето. Преди да я разпитаме за фермата ù, искаме да разберем какви точно хора се впускат в това нетрадиционно фермерство.
 
Портрет на един вечен оптимист
 
Елмира Димитрова е коренячка софиянка, която определя живота си като низ от възходи и падения. Това важи и за постоянните разминавания между професионалните ù интереси и истинските занимания. Завършила е търговски техникум, но така и не продължава с икономиката. Обичта ù към работата с деца я отвежда в Благоевград, където през 1986 г. завършва музикална педагогика. Но и това не ù носи нужното удовлетворение и тръпка. Затова в един момент решава да зареже всичко и да последва една мечта, от която животът в столицата я е лишавал дълго време – отглеждането на животни. Идеята, че може да отглежда щрауси ù хрумва случайно от една изпусната реплика на случаен човек, но за една нощ подредила в главата си целия бизнес до най-малки подробности – толкова била завладяна от тези уникални животни. Така започва историята на забавната ферма в Долна баня – с много оптимизъм, изградена стратегия и пълната убеденост на собственичката, че ще успее.
Автор: Валери Станев



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg