Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Септември 2018
Каубойското пътуване на осем български фермери
Фондация „Америка за България“ реализира обменната си програма „Лидери в земеделието“

Каубойското пътуване на осем български фермери

print

e-mail facebook

За трета поредна година Фондация „Америка за България“ реализира обменната си програма „Лидери в земеделието“. Осем българи, сред които фермери, мениджъри, ветеринарни лекари и технически специалисти посетиха американския щат Тексас. Предмет на пътуването беше месодайното говедовъдство – производство, преработка и маркетинг. В рамките на две седмици нашенците се срещнаха със специалисти в областта, посетиха университет, ферми и предприятия, професионални организации и структури. Основната цел на обменната програма е подкрепа на прогресивните български производители и преработватели с потенциал за лидери в агросектора и желание за развиване на модерно и конкурентно земеделие в България.

В първия ден от презокеанската си визита българските животновъди посетиха Института за международно земеделие “Норман Борлауг”, който администрира това обучение. Той е част от Университета Тексас А&M. Именно това е американската институция с най-голям бюджет за изследвания в областта на земеделието през последните години и безспорно един от водещите специализирани американски аграрни университети с повече от 130 години история и опит в тази сфера.

Щатът Тексас е вторият по население и площ в Съединените щати. Географски той се намира в южната централна част на страната, като споделя международната граница с Мексико – една от причините много мексиканци да работят в земеделието и животновъдството. Днес в американските ферми се отглеждат милиони глави добитък и млади телета. В централните части на континента се гледат най-много телета. Най-разпространените стопанства отглеждат до 50 животни, а според американците стопанство от 250 крави може да изхранва едно семейство, като се счита за професионално. Заради данъчните облекчения отглеждането на крави е превърнато в семеен бизнес.

Поради специфичните климатични условия в някои райони на света културните породи за месо трудно се приспособяват и имат по-ниска продуктивност. Те трудно понасят високите

температури, субтропичния климат и страдат от различни паразити и насекоми. Поради това за тези райони са създадени местни породи говеда за месо, като в основата им са културните породи за месо и участие в различна степен най-често на Зебу заради добрата му приспособеност към подобни климатични условия. Една от най-известните такива породи е Санта Гертруда с 5/8 кръв от Шортхорн и 3/8 от Зебу. Създадени и в процес на консолидация са още породи с участието на Зебу в тях. Най-използваната порода е Брахманското зебу или Брахман – животни за месо. По това и името на новосъздаваните породи често комбинира името на породата за месо и Брахман. По-известни са Брангус - 3/8 Брахман и 5/8 Абердийн Ангус, Брафорд - 3/8 Брахман и 5/8 Херефорд, Бифмастер - 25% Херефорд, 25% Шортхорн и 50% Брахман. Кръвта от породата Брахман спомага за по-добрата адаптивност към тропичните условия на отглеждане.

 

Автор: Мирела Спасова
Целия материал четете в брой Септември 2018



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg