- Г-н Стефанов, пазарът може ли да поеме още количества лавандулово масло, след като Турция, Румъния и Гърция се включиха?
- Истината е, че пазарът продължава да расте. Това е заради увеличаващия се дял на СПА индустрията, ароматерапията, както и директните продажби на масла до крайния клиент. Така че това не е страшно. Проблемът може да дойде от качеството. Важното е да се отбележи, че една част от засетите площи, особено в Североизточна България са от некачествен материал и добитото масло е извън стандарта.Много от стопаните не работят със сертифициран разсад. Добруджа сади обикновено високодобивни сортове, което означава количество, но качеството не е най- доброто.Това означава и по- бавно реализиране на продукцията.
- Защо се получава така?
- Проблемът е, че голяма част от фермерите купуват от нелицензирани производители, които не гарантират сорта. В повечето случаи „разсадниците” крадат разсад, и така клиентите им получават субсидии, но не произвеждат качество.
- Следователно има търсене за лавандулово масло?
- Има огромно търсене за българското лавандулово масло като компонент на френската козметика. Обемите на търсене и производство се вдигат многократно.
- Какви са цените тази година?
- Изкупните цени са 170 лв. за килограм. Цените тази година скочиха двойно, защото реколтата беше по- лоша и некачествена. Стартира на 80 лв, но заради големите измръзвания на насажденията в Южна Турция се покачи. Разликата в цените между некачественото и качественото масло е 40%.
- Може ли България да започне да диктува цените на лавандуловото масло?
- Не, никой няма да ни го позволи. Подобен случай и намерения имаше с розовото масло. Но тогава, за да ни неутрализират френските фирми, които са основните ползватели, започнаха да създават насажденията в Турция. И така започнаха да контролират пазара.
- Тогава, какво правим?
- Единственият възможен вариант е да се върви към добри търговски отношения и да се върви към качество. Няма друг. Този пазар го диктуват купувачите, а не производителите. Ние имаме шанс като климатични и почвени условия да отглеждаме лавандула, която дава качествено масло. Това са трите български сорта, които се и подпомогат- Хемус, Дружба, Юбилейна. Другият е Севтополис - хибрид, който обаче в Северна България дава показатели, които са извън стандарта за качество.
|