Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Юли 2023
Една от най-големите птицеферми у нас внедри система за пречистване на вода от TINOX
Повишена биосигурност и по-добра рентабилност в животновъдните обекти

Една от най-големите птицеферми у нас внедри система за пречистване на вода от TINOX

print

e-mail facebook

Иновация за биосигурност и по-здрави животни

Техноинокс Инженеринг (TINOX) инсталира система за пречистване на вода в една от големите птицеферми у нас за производство на яйца, собственост на Иван Ангелов.

„Системата дезинфекцира, пречиства и структурира водата до правилна структура на молекулата, което действа изключително позитивно върху здравния статус на животните. Технологията се използва с цел превенция, както на заболяванията, така и на други вредни вещества, които съдържа водата. Пречистената по този начин вода е иновативно решение, което е свързано и с производството на безопасна за хората храна“, обясни Ивайло Тодоров, управител и собственик на Техноинокс Инженеринг.

Птицефермата на Иван Ангелов се намира в район, в чието землище се развива интензивна земеделска дейност - пръскане с ПРЗ, торене с минерални торове, а всички тези вещества се просмукват в почвата. Водата в птицефермата е добивана чрез сондаж. Пречиствателната система работи с филтри. Как биват избирани те? Първото нещо, което се прави, е анализ на водата. Пробата се изпраща в Германия, а след това и на производителите на системата в Испания и те решават какъв ще е филтърът. Пречистената и структурирана вода помага за по-пълноценно усвояване на фуражите. Очакваният резултат е да се повиши периодът на носливост на кокошките.

„За нас е много важно да затвърдим биосигурността в птицефермата. Ако водата не е качествена, може да представлява голям проблем. Чрез нея в обекта могат да влязат болести, тежки метали, отровни вещества. Чрез системата на Техноинокс Инженеринг искаме да направим дезинфекция на водата, на второ място да я филтрираме от нежелани елементи и не на последно място – да я структурираме, от което имаме очакване за по-добра продукция - увеличаване на яйцеснасянето. Също така, очакваме и по-благоприятно въздействие върху самите напоителни системи, охлаждащи инсталации и дюзи. Поради дългогодишното ни партньорство се доверихме на Техноинокс Инженеринг и се надяваме да постигаме още много успехи с тях“, каза д-р Димитър Стаматов, ветеринарен лекар в птицефермата на Иван Ангелов.

Системата вече е внедрена в много животновъдни обекти, включително свинекомплекси. Технологията носи много позитиви и на говедовъдните ферми, като се отразява и върху положителния баланс на приходната част на обектите с отчитане на 10% увеличен млеконадой, подчерта Ивайло Тодоров.

„Тази система се самопочиства. Всичко е автоматично и няма нужда от ангажимент към нейното поддържане. Контролът на системата се осъществява от специалистите на Техноинокс Инженеринг, извършвайки постоянен мониторинг и настройки, ако се налага“, подчерта Ивайло Тодоров.

Възможности за субсидиране на инвестицията

Системите за филтрация, пречистване и структуриране на водата в животновъдните обекти може да бъдат закупени с финансиране по ПРСР или Плана за възстановяване и устойчивост.

TINOX осигурява безплатна консултантска помощ за своите клиенти във връзка с предстоящите приеми за европейско финансиране.

Допустимите кандидати ще могат да се възползват от професионална подготовка на проект от експертите на „Агробизнес Консултинг“. За целта е необходим предварителен договор за закупуване на техническо оборудване от портфолиото на компанията.

Техноинокс Инженеринг предлага и други иновативни решения за фермерите. Едно от най-интересните е автоматизиран робот за почистване на ферми и автономна мобилна ферма за кокошки носачки, която беше удостоена с награда за иновация на АГРА 2023.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юли 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg