Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бяло на черно Брой: Декември 2023
Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната

print

e-mail facebook

Вие произвеждате ягоди, малини, къпини и боровинки. Интересно производство. Разкажете кога и как стартирахте. Как се развива стопанството към момента?

Семейството ми вече повече от 20 години успешно развива производство на малини и ягодоплодни култури. През 2003 година родителите ми са стартирали с 30 дка и бяха първите, които започнаха да гледат тези култури в района на Попово, може би и в страната. Те първи внесоха сортове, които днес вече са наложени. През годините сами развиваха стопанството ни. Бореха се с проблеми като климатични условия, липса на работна ръка и с много други фактори. Днес имаме вече над 700 дка външно производство и 60 дка стоманено-стъклени оранжерии, които са отопляеми и са единствени в страната.

Кога решихте да направите тези оранжерии?

2018 година беше много ключова за нас, тъй като тогава не успяхме да приберем по-голямата част от реколтата заради дъждове. След това имахме проблеми с напояването на външните ни насаждения и тогава решихме да се пренасочим, за да можем да защитаваме нашата продукция, да можем да предлагаме тези плодове максимално дълго време на пазара, да покажем, че можем да консумираме български плодове почти целогодишно и така се зароди идеята да създадем оранжерии. Инвестициите са много големи, но и предимствата също - на първо място, печелим от това, че плодовете ни са защитени най-вече от дъждовете. Ние ги отглеждаме на хидропоника, всичко е автоматизирано и много прецизно се следят нуждите на растенията и храната, която им се подава.

Оранжериите са отопляеми. Това със сигурност създава проблем с високите разходи.

Разходите са много високи. Истината е, че когато започнахме, не бяхме подготвени, тъй като тогава нямахме колеги, от които да взаимстваме опит в страната. И въпреки предвидените разходи, впоследствие изникват много непредвидени. За отглеждането на тези растения се изискват наистина много големи средства.

Имате над 700 дка открити площи с ягодоплодни за пресен пазар и преработка. Разкажете за тях.

През годините родителите ми, когато разширяваха външното ни производство, залагаха повече декари със специализирани сортове за преработка. След това започнахме да се насочваме към пресния пазар и така заложихме на други сортове. Днес цялото ни стопанство е разделено на декари - за преработка и за свеж пазар.

На какви сортове залагате?

През годините се убедихме, че ключов момент за успешното производство са именно сортовете и качеството на разсада. Затова ние залагаме изцяло на вносни сортове, които са доказани, лицензирани.

Как се развиват пазарът и цените на тези плодове?

Пазарът на малини и ягоди през годините расте, наблюдаваме постоянен интерес към тези плодове.

По отношение на цените тази година беше една от най-лошите в нашия сектор, защото никой не очакваше, че всички разходи ще се вдигнат двойно, а изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната.

В този смисъл оптимист ли сте за бъдещето?

Родителите ми са започнали преди 20 години. Ние работим стремглаво и се опитваме да развиваме този бранш. Децата ни вече са тук, така че ние сме оптимисти. Но трябва да намалим размерите на стопанството, защото проблем е намирането на качествена работна ръка. Всяка година тя намалява и става много трудно да се отглеждат тези култури.

Каква заетост осигурявате?

Наблюдаваме, че много млади хора предпочитат да работят тази работа, но в чужбина - в Англия. Разчитаме на 40-50 души. За външните ни декари е изключително трудно намирането на работници, защото хората не идват постоянно и това няма как да ни даде сигурност.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Декември 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg