Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Ноември 2023
Божидар Петков: Много интервенции не бяха заявени от производителите поради липса на достатъчно информация
Според председателя на БАМ-Я причината е заради незнанието на служителите на общинските служби по земеделие

Божидар Петков: Много интервенции не бяха заявени от производителите поради липса на достатъчно информация

print

e-mail facebook

- Г-н Петков, каква подкрепа очакват производителите на малини и ягодоплодни за Кампания 2023?

- Това е целият пакет, който върви ежегодно, но тази година имаме няколко допълнителни очаквания – това е подпомагането за водата за поливане, което го договорихме още през март месец - сума от 16 милиона лева.

Другото, което очакваме да получим като подпомагане, е по de minimis, защото малинопроизводителите изключително много пострадаха от войната в Украйна заради огромните количества замразени малини от Украйна, които пренаситиха пазара в ЕС. Това се отрази негативно на нашите преработватели, които свалиха цените с над 100 процента, дори много от тях престанаха да изкупуват, което беше още по-голямо затруднение и голяма част от малинопроизводителите не можаха да си реализират продукцията за замразяване, а това ще създаде затруднение с доказване на добивите.

- Достатъчни ли са тези средства?

- Аз мога да отговоря на този въпрос за подпомагането за водата. Тези 16 милиона бяха изчислени така, че водата да бъде субсидирана на 100 процента. Оказа се, че сумата е недостатъчна - подкрепа за водата получават абсолютно всички – тези, които се нуждаят най-много, и тези, които се нуждаят най-малко. Ще ви дам един пример. Тези, за които цената на водата беше над 1 лев, ще получат 80 процента субсидия. Тези, за които цената на водата е 20 стотинки или 10 стотинки, ще получат същото подпомагане от 80 процента. Нашата основна идея за подпомагането е Напоителни системи да са агенция и да има държавен фонд Мелиорации, който да субсидира абсолютно цялата поливна вода и всички да имат равен старт. Смятам, че е постижимо.

- Г-н Петков, берат ли се все още малини и на какви цени се реализират?

- Малините са една много пластична култура и в отделни региони все още се берат. Ремонтантните сортове малини се берат до първи слани или до първи сняг. Така че имаме региони, където брането все още не е приключило, но поради това, че количествата вече са малки и цената за брането е изключително висока, производителите продават на 6-7 лева за кг.

Дори голяма част от малинопроизводителите спряха да берат малините, защото давайки по 2-2.50 лева за бране на килограм, малини реализират изключително големи загуби. Ако в някои насаждения е имало сравнително добра реколта, тя не е била обрана и не е била реализирана.

- Как се развива пазарът на биомалини?

- Пазарът на биомалини се развива възходящо, защото биопродукцията, както в България, така и в Европа се изкупува с приоритет. У нас биомалините заемат по-малко от 20 процента от цялото производство като регистрирани стопанства.

Цена от 18-20 лева на пазари и търговски вериги, как Ви звучи?

Тази година имаше изключително голям контраст при цените на малините. От една страна, цената на малината за хладилниците падна на 2-2.50 лева, а в същото време цената на борси и тържища беше изключително висока, но това са два различни типа малини. Причина за увеличаване цената на малините е най-вече работната ръка. За сравнение миналата година брането на килограм малини беше в рамките на 1.50-1.70 лв./кг, тази година беше в рамките на 2.20-2.50 лв./кг.

Голяма част от търговците увеличават цената на малините и на другите ягодоплодни със 150-200 процента под предлог, че са нетрайни продукти и много се изхвърля по време на съхранението, но това намалява оборота и се влиза в един омагьосан кръг.

- Кои екосхеми са най-атрактивни за производителите на малини и ягодоплодни и съответно производителите успяха ли да ги заявят?

- Приемането на голяма част от екосхемите в последния момент и недостатъчната информираност на земеделските производители, не само на малинопроизводителите, доведе до това, че една голяма част от схемите бяха пропуснати и смятам, че основният пропуск беше заради неинформираността на общинските служби Земеделие, които от незнание просто отклоняваха участието на самите производители по тези схеми. Ще дам два примера. Единият пример е за новата интервенция, която насърчава отглеждането на устойчиви на климатичните промени сортове - оказа се, че в голяма част в районите с концентрация на малинопроизводители служителите не са знаели и са казвали, че тази интервенция е само за биопроизводителите. А е точно обратното. Точно биопроизводителите не могат да кандидатстват по тази мярка, а другите са били отклонени. Същото се отнася и за интервенцията за местните сортове със стопанско значение, като голяма част от малинопроизводителите не са могли да участват заради незнанието на служителите. Впоследствие, когато трябваше тези интервенции да бъдат потвърдени през СЕУ, се оказа, че не могат да бъдат потвърдени, понеже не са били заявени предварително. Така че, тази година въпреки голямото изобилие от интервенции, много производители не ги заявиха и това ще доведе до сериозни загуби за тях. Земеделските производители ще бъдат ощетени, но за това няма да носи отговорност никой от структурите на МЗХ. Държавните служители трябва да носят отговорност за грешките, които допускат.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Ноември 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg