Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Технологии Брой: Ноември 2023
Роботизирано почистване на ферми – допустима инвестиция по НПВУ
Роботите Evo Cleaner и Go Cleaner – биосигурност без човешка намеса

Роботизирано почистване на ферми – допустима инвестиция по НПВУ

print

e-mail facebook

Нови решения за автоматизация и роботизация в животновъдните стопанства от TINOX. Инвестициите са допустими по Националния план за възстановяване и устойчивост, като кандидатите могат да подават проектни предложения до 20 декември.

Сега е времето да инвестирате с 50 процента субсидия в роботи за почистване на свинеферми и птицеферми при високо ниво на прецизност и гарантирано спестени разходи за труд, вода и ток.

Тази нова технология подобрява условията на труда, повишава нивата на биосигурността и създава по-здравословна среда за свинете и птиците.

Роботите за почистване на свинеферми и птицеферми нямат аналог на пазара на автоматизираните технологии в животновъдството. Те са единствените напълно автономни системи за почистване и работят без необходимост от човешка намеса.

„Спокойно можем да говорим за спестяване на разходи за вода и енергия. При цената на водата и електроенергията, която плащаме в момента, внедряването на подобна машина е от изключително значение за минимизиране на разходите“, подчерта Ивайло Тодоров, управител и собственик на Техноинокс инженеринг.

Принципът на работа на роботите Evo Cleaner и Go Cleaner е пресъздаване на всяко едно от предварително зададените движения чрез джойстик. След първоначалното обучение, роботът изпълнява програмата за почистване напълно автономно.

Роботите могат да запаметят до 500 програми за различни видове сгради за отглеждане на животни, в зависимост от нивото на тяхното замърсяване.
Важна подробност е, че роботът може да работи денонощно. След като приключи работа, застава в начално положение, откъдето е пуснат. Роботът се самоизмива и дезинфекцира в зависимост от това дали ще се мести в друга сграда.

Някои от най-големите свинекомплекси и птицеферми в България вече внедриха роботите, предлагани от TINOX.

„За измиване на един животински бокс са необходими 1000 л вода. Процедурата за почистване трае само 25 минути. При стандартно почистване на мястото са необходими в пъти повече вода и време“, обясни Славик Раданов, мениджър продажби в Техноинокс Инженеринг.

Джойстикът ни помага да обучим робота правилно да измие което и да е помещение. Върху джойстика се намират два бутона, чрез които задаваме командите - дали да се завърти надясно или наляво, дали е нужно стрелата да се отвори. Съществува и отделна опция на стрелата за ротация на 360 градуса.

„За нас е много важно това, което продаваме, наистина да върши работа, да е полезно за хората, да спестява средства и да минимизира риска от тотални загуби. Защото навлизането на някоя от сериозните болести, които в момента наблюдаваме - и птичия грип, и африканската чума, означава ликвидиране на цяло поголовие“, посочи Ивайло Тодоров.

Роботите, предлагани от TINOX, могат да бъдат закупени със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. Клиентите на компанията получават безплатно изготвяне на проектно предложение.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Ноември 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg