Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 03 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Юни 2011
Биопроизводството у нас – лутане между добри намерения и нормативни неуредици
За неглижираните производители, агроекологичните НЕплащания и голямото чакане…

Биопроизводството у нас – лутане между добри намерения и нормативни неуредици

Надя Попова и нейният съдружник Емануеле Тараско

print

e-mail facebook
Казано е, че търпението е най-голямата добродетел. Но и най-дългото търпение си има край, а и добродетелта не е това, което беше. Със сигурност няма да ти е и от особена полза на къра. В това вече се убедиха българските биопроизводители, едни от най-неглижираните стопани от страна на управляващите в земеделието. Те последни получават парите си по Агроекологичната мярка. Пак при тях има редица заплетени случаи, които държавата се затруднява да реши и постоянно ги отлага. Трета година биологичните стопани си търсят субсидиите и тъкмо когато проблесна лъч надежда, че ще ги получат, се появи онзи злощастен списък със санкциите. Да се чуди човек – късмет ли си нямат биопроизводителите, или читава администрация в сектора.
В миналия брой ви запознахме с Надя Попова, управител на дружество „Макерман”, санкционирано от ДФЗ да възстанови усвоените субсидии по СЕПП за 2009 г. в размер на 70 000 лв. Като сертифициран биопроизводител фирмата до голяма степен разчита и на агроекологичните плащания. Оказа се, че и с тях дружеството има проблем.
 
- Г-жо Попова, Вашето дружество обработва земи не само у нас, но и в Италия. Каква е държавната политика в България и в Европа в областта на биопроизводството?
 
- От собствен опит, а и от директно наблюдение в други държави членки на ЕС мога да отбележа, че биоземеделието е една от приоритетните позиции в агробизнеса и биопроизводителите се лансират и подкрепят с различни методи и способи. Поне в Европа е така. Много се говори напоследък за изравняването на българските субсидии с тези на другите държави членки на ЕС, което ще е добре особено за нас биопроизводителите, чиито добиви са значително по-занижени от тези при конвенционалното производство.
 
 - Какви култури отглежда Вашето дружество в България и имате ли проблем с агроекологичните плащания?
 
- Отглеждаме твърда пшеница, слънчоглед и царевица на площ от 300 ха. А за агроекологичните плащания смея да кажа, че освен забавянето на тези пари, има и много недомислени неща. Давам като конкретен пример моя случай. Според Наредба №11, от ДФЗ ни искат фитосанитарен паспорт и удостоверение за регистрация на културите, но в същата тази наредба е цитирано и Приложение № 5, където нашите култури не попадат. Така излиза, че според една и съща наредба, от ДФЗ ти искат някакъв документ, а от Фитосанитарен контрол ти отговарят, че не попадаш в това приложение и не могат да ти издадат такъв документ. По този начин ние сме представили частичен документ и затова не ни е изплатена субсидията в пълен размер. Аз съм правила и устно запитване, за да не изпусна фиксирания от ДФЗ 15-дневен срок. На него получавам частичен отговор, че културите не подлежат на паспортизиране и не попадат в това Приложение № 5. В същото време съм направила и писмено запитване към генералния директор на Службата по фитосанитарен контрол, от който имам писмо, че културите слънчоглед за консумация и преработка не попадат в обхвата на Приложение № 5, Наредба № 1. Така по същата тази наредба, по която ни искат този паспорт, той ни отговаря, че културите не попадат там. В крайна сметка излиза, че ни искат нещо, което ние не трябва да имаме, но частично представяме. Уж не трябва да го притежаваме и накрая ни санкционират за това, че не сме представили нещо, което не трябва да имаме.
 
- Каква е санкцията?
 
- По тази причина ни е спряна част от субсидията за 2009 г. за всички посеви от слънчоглед, които са почти половината от културите по агроекология. Не са ни изплатени около 30 000 лв. Аз пускам жалба след жалба, жалба след жалба. Не ми отговарят. Имам само някакъв отговор от обявения имейл в сайта на МЗХ на една госпожа Павлина Михайлова. Тя е единственият човек, който ми е обърнал внимание и отговаря все същите неща, казани ми от ДФЗ. Това всъщност са нещата, за които се оплаквам, че не са така. И това е факт, защото имам документи, които го доказват. Мога да покажа и цяла кореспонденция с отговорите на МЗХ до нас и в обратна посока към тях. В едно писмо от агроминистерството се казва: „Тъй като този проблем са имали много производители, се е искало разяснение и еди-какво си е направено”, но всъщност нищо не е направено.
 
 
Автор: Валери Станев



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg