Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 04 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Земеделска техника Брой: Юни 2011
Рекордна производителност при нисък разход на гориво – какво повече може да искате от един зърнокомбайн
Моделът CR9080 на New Holland жъне с лекота над 500 дка на ден

Рекордна производителност при нисък разход на гориво – какво повече може да искате от един зърнокомбайн

print

e-mail facebook
Докъде могат да стигнат възможностите на един комбайн? Колко декара може да ожъне за един ден? Любопитен факт: преди три години една машина влезе в Книгата на Гинес със световен рекорд по жътва. На 31-ви юли 2008 г. в Германия най-новият тогава роторен комбайн на New Holland CR9090 Elevation, със своите 591 к.с. (435 киловата) ожъна 451,2 тона пшеница само за 8 часа, с което доказа, че няма невъзможни неща.
 
Припомняме ви, че този рекорд е подобрен на 17 септември 2008 г. в Линкълншайър, Великобритания, като са ожънати 532,1 тона пшеница за 8 часа, след което на 26 септември 2008 г. във фермата Касъл Хийтън Естейтс – Нортумберленд, Великобритания са прибрани със същия комбайн впечатляващите 551,6 тона пшеница за 8 часа. Тук екипът ожъна 535 декара, достигайки средно по 68,95 тона за час при разход на горивото едва 1,33 л/дка. Рекордът показва ефективността на CR9090 Elevation в предизвикателство, което отразява истинските условия за работа в едно земеделско стопанство в световен мащаб. Затова и неслучайно по-малкият събрат на изумителната машина – моделът CR9080, събра погледите на специалистите на тазгодишното изложение „БАТА АГРО 2011”.
 
„Това, върху което акцентираме сега, са нашите високопроизводителни комбайни от серията CR. Моделът CR9080 е с хедер с работна ширина от впечатляващите 35 фута (около 11 метра) – коментира Николай Флоров, търговски директор „Земеделска техника” на „Ванто Трейд Ауто” АД.
Интересно е да се отбележи, че CR9080 пасва на по-големите стопанства. В същото време собственикът на комбайна обработва 5 хил. дка – това идва да покаже, че щом стопанин от този калибър е решил да инвестира в такава голяма машина, значи, комбайнът е доказал качествата си, а загубите при него са много по-малки, отколкото на другите машини в същия клас. „Разходът на гориво също е далеч по-малък и всичко това, взето заедно, оправдава инвестицията дори за по-малко стопанство”, обясни г-н Флоров.
На тазгодишното изложение фирма „Ванто Трейд Ауто” АД представи и трактори за тежки обработки, както и машини за работа в животновъдни ферми. Сред показаните модели бяха и тракторите от серията Т8000 и Т7000, за които трябва да се знае, че са с „по-широка употреба” – например, колелата им могат да бъдат пригодени за работа в междуредията – така с машина от тази серия спокойно можете да орете с 5-корпусен обръщателен плуг, но можете и да прикачите 12-редова сеялка за пролетници. А предната навесна система позволява да го „въоръжите” и с апарат за торене.
 
 
Автор: списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg