Липса на европейски субсидии и държавни помощи в сектор гъбопроизводство, труден достъп до средства от Програмата за развитие на селските райони, нерегламентиран внос на култивирани печурки от Полша са основните проблеми, за които сигнализираха членове на Съюза на гъбопроизводителите в България. Неговият председател Илиана Димитрова заяви пред „АгроКомпас”, че на практика заетите в сектора са изключени от Схемата за единно плащане на площ, тъй като не могат да покрият изискването за минимална обработваема земя от 1 ха. Както е известно, гъбите не се отглеждат на земеделска земя, а в гъбарници върху метални стелажи, а разходите за производството им върху 1 кв. м стелажна площ са толкова, колкото са за 1 дка зърнено-житни култури (това е видно от референтната таблица за изчисляване на икономическите единици, утвърдена от Европейската комисия). Липсата на директни плащания поставя българските гъбопроизводители в неравностойно положение спрямо останалите зеленчукопроизводители.
Освен това много малко производители имат шанса да се възползват от мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). На първо място, Илиана Димитрова посочи голямата бумащина при подготовката на документите, което затруднява и демотивира производителите. Вторият проблем е липсата на обратна връзка с Разплащателната агенция, откъдето е почти невъзможно да се получи информация за статуса на разглежданите проекти. И за капак на всичко, идва голямото чакане – одобрението на проектите става много бавно и на практика субсидията след това отива за покриване на лихви от ползваните кредити. И това е в най-добрия случай. Има производители, които изобщо не са допустими за подпомагане по ПРСР, тъй като бизнесът им не е в община, която е включена в списъка с допустимите общини от селските райони.
Липсата на достъп до европейски средства изправя гъбопроизводителите на ръба на оцеляването. А хаотичният пазар окончателно затвърждава критичното положение, в което се намират. Плаващите цени на гъбите от 1,60 до 3 лв./кг дават несигурност на производителите и те не могат да планират производството си. По данни на Съюза на гъбопроизводителите в България, себестойността на килограм култивирани печурки е от 2–2,20 лв./кг. Заради несигурния пазар често производителите продават без печалба. Според Атанас Запрянов – член на УС на Съюза на гъбопроизводителите, цената на гъбите у нас трябва да е не по-малка от 2,80 лв./кг.
|