Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 28 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Януари 2012
От 2012 г. тръгва схемата за подпомагане на животновъди, предлагащи продукцията си с директни продажби
Общият бюджет на схемата е 106 414 036 лева, като за 2012 г. са предвидени 7 млн. лева

От 2012 г. тръгва схемата за подпомагане на животновъди, предлагащи продукцията си с директни продажби

print

e-mail facebook

Схемата за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски производители, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход”, която беше одобрена от ЕК през юли 2011 г., цели подпомагане на животновъдните ферми и лицата по Закона за лова и опазване на дивеча, които произвеждат качествени хранителни продукти от животински произход (отговарящи на изискванията на Регламент (ЕО) № 852/2004) и се нуждаят от съответния финансов ресурс за обезпечаване на дейността по извършване на директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход до крайните потребители. Иначе казано, помощта е насочена към изграждането на търговски помещения и закупуването на необходимото оборудване, т.е. подпомага се продажбата на продукти, които така или иначе се произвеждат.

Общият бюджет на схемата е 106 414 036 лева, като за 2012 г. са предвидени 7 млн. лева

Той е установен на базата на потенциалния брой бенефициенти и размера на приемливите инвестиции, коригиран с максималния интензитет (50%). Бюджетът е разработен по видове директни доставки, като всяка категория директна доставка е обособена в самостоятелен раздел. Бенефициентите, независимо от категорията директна доставка, в която попадат, ще бъдат подпомагани за сметка на общия ресурс на помощта, а не в рамките на средствата от съответния раздел от бюджета.

Кой може да ползва държавната помощ

Схемата е достъпна за всички земеделски производители, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители, които са регистрирани по реда чл. 39 от Наредба № 26 от 14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход (за производителите, осъществяващи директни доставки на мляко, мед, яйца, прясно месо от птици и зайци, и отстрелян дивеч или месо от дивеч) или са регистрирани животновъдни обекти по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (за производителите, осъществяващи доставки на храни от животински произход).


Земеделският производител може да получи до 50% от приемливите разходи за инвестиции, като помощта се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестицията. Инвестициите се осъществяват със собствени средства или кредит, предоставен от ДФ „Земеделие”.

Приемливите разходи са различни в зависимост от продуктите, като най-ниски са за мед (около 8 800 лева), а най-високи са за сурово мляко (16 000 лева за всички видове – за закупуване на млекомат).
 

Автор: списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Януари 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg