Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 05 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Юни 2013
Рекордни изложбени площи на БАТА АГРО 2013
Над 190 фирми от основните браншове в земеделието на четвъртото издание на изложението

Рекордни изложбени площи на БАТА АГРО 2013

print

e-mail facebook

За 4-та поредна година под мотото „Модерни решения за модерно земеделие” от 13 до 17 май у нас се проведе най-голямото Международно специализирано изложение БАТА АГРО 2013. „Модернизацията на земеделския машинен парк е условие за повишаване на конкурентоспособността на българските фермери. Затова се радваме, че от форум на търговците на агротехника БАТА АГРО се превърна в изложение на иновациите в земеделието, които са в услуга на българските производители. Рекордните 41 хил. кв. метра достигат изложбените площи за 2013 г.”, обяви председателят на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА АГРО) Христофор Бунарджиев при откриването на събитието. На церемонията присъстваха министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков, представители на МЗХ, Тракийския университет в Стара Загора и неправителствени организации в сектор „Земеделие”.

„Светът се нуждае от все по-качествена земеделска продукция, затова селското стопанство си остава приоритет за България и един от най-важните отрасли”, посочи министър Станков. Той допълни, че България е страна с потенциал в областта на земеделието и е необходимо с общи усилия да развием най-добрите традиции на родното земеделие, за да може да се възползваме от финансовите възможности на европейските фондовете.

В рамките на петте изложбени дни посетителите имаха възможност да се включат в тест драйв и демонстрации, съпътстващи мероприятия и презентации. Тази година в изложението участваха 200 фирми от основните браншове в земеделието – производители и вносители на агротехника, търговци на семена и торове, финансови институции и университети.

Преди откриването на БАТА АГРО 2013 Христофор Бунарджиев направи подробна характеристика и алармира отговорните институции за състоянието на машинния парк на родното земеделие. По отношение възрастта на колесните трактори данните сочат, че през 2009 г. над 10-годишни са били 82% от тях, а през 2012 г. – 72,5 на сто отново гонят десетилетие. Оптималната средна възраст на колесните ни трактори е 12,9 години, а фактическата средна възраст – 20, 30 години. При комбайните цифрите сочат, че през 2009 г. над 10-годишни са 80,1%, а през 2012 г. – 78%. Оптималната им средна възраст е 11,3 години, фактическата им средна възраст – 17,75 години.

Темпът на обновяването на тракторите в българското земеделие сочи, че през 2012 г. са регистрирани 61 140 машини, при вида на регистрираните 33 966 през 2005 година. Регистрираните зърнокомбайни през 2012 г. са 10 296, при 7 872 броя през 2005 г.

След 2014-а: до 90 на сто за нова агротехника ще получават фермерите, съобщи на пресконференцията преди откриването на на БАТА АГРО 2013 Мая Нинова, държавен експерт в Дирекция „Развитие на селските райони” в МЗХ. Подпомагането ще бъде по мярка „Инвестиции във физически активи”, която ще обединява няколко досегашни мерки и ще финансира закупуването на земеделска техника. В стандартния случай подкрепата за държави, които са по-слабо развити (имат БВП под 75% от средния за Европейския съюз, каквато е и България), ще получават 50% за подпомагане на конкурентоспособността на земеделското стопанство. Ако инвестицията е колективна, има възможност подпомагането да бъде увеличено с още 20%. Това има голямо значение за подобряване на машинния парк на земеделските стопанства, тъй като ще насърчи повече фермери да кандидатстват за физически активи, които да ползват колективно, коментира експертът от МЗХ. Нинова допълни още, че ако инвестицията е предназначена за стопанства в необлагодетелстваните райони или бенефициентът е млад фермер, субсидията ще бъде увеличена с още 20%. Това означава, че при комбинирания вариант може да се достигне максимална подкрепа до 90.

 

Автор: Мариела Илиева



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg